Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №338 від 03.04.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Небезпека

Смерть чатувала у землі

Смерть чатувала у землі

Чутки про термінову евакуацію “Північного” сколихнули все місто. Люди, в паніці, не знали, куди телефонувати і що робити. Достеменно не було відомо, де саме знайшли бомбу, але про те, що в разі вибуху зникне весь мікрорайон, говорили всі.

Офіційно:близько одинадцятої години в Рівному по вулиці Черняка, 5, під час викопування котловану під будівництво житлового будинку, працівник будівельної фірми ПП “Новобудсервіс” знайшов бомбу. За словами інспектора центру пропаганди ГУ МНСУ в області Дмитра МЕЛЬНИКА, наляканий робітник негайно сповістив про страшну знахідку керівництво, яке прийняло рішення про евакуацію. Територію будівельного майданчика залишило близько ста робітників, у безпечне місце вивели 25 одиниць техніки. Про нестандартну ситуацію відразу сповістили рятувальників.

Першими на майданчик приїхали піротехніки.

- Під час будівництва будинку екскаватор зачепив авіаційну бомбу, - розповідає начальник піротехнічної групи Олег НІКОЛЬЧУК. - Ми ретельно оглянули небезпечну знахідку. Роботи уповільнив той факт, що бомба була опоряджена боковим підривником, і це ускладнювало визначення типу вибухонебезпечного предмета. Близько двох годин знадобилося, щоб встановити марку цієї бомби. Після ретельного огляду виявилося, що це ніщо інше, як німецька п’ятсоткілограмова осколочно-фугасна авіаційна бомба часів Другої Світової війни.

“Подарунок” війни ніс смертельну небезпеку, адже перебував у бойовому стані, а радіус ураження при можливому вибуху такої бомби становить більше кілометра… Оскільки на відстані 150 метрів розташовані житлові багатоповерхівки, діяти потрібно було обережно і виважено.

За словами начальника ГУ МНСУ в області Миколи КОСТЮКА, на щастя, після неодноразового обстеження фахівці визначили, що авіабомба придатна для підйому та транспортування. Тому від можливої евакуації мешканців мікрорайону відмовились.

Отож, бомбу завантажили на спецавто та в супроводі автомобілів ДАІ, швидкої допомоги та пожежників вивезли до Рівненського полігону, де успішно підірвали.

Голова Рівненської ОДА Віктор МАТЧУК, який приїхав особисто переконатися у безпечності проведеної операції, зазначив: “Ситуація справді нестандартна, але хвилюватися не варто, - адже на місці працює найкраща команда спеціалістів. Вони доволі швидко, тихо і спокійно розібралися у ситуації. Я цілком їм довіряю”.

У той же день територію будівництва обстежили з міношукачами, й нічого вибухонебезпечного не знайшли. Зведення нового будинку нині триває далі.

Довідка “РР”

SD = Sprengbombe Dickwandig Осколочно-фугасна

Загальна вага - 500 кілограмів, вага вибухової речовини - 142 кілограми, діаметр - 36,9 см, довжина - 200,7 см. Конструкція оболонки бомби розрахована на максимальне утворення осколків.

Призначені для ураження живої сили і неброньованих чи легкоброньованих цілей.

Наслідки вибуху - вирва глибиною 2 м і діаметром 7 м. Зона ураження - понад 1300 м.

03.04.2008Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 03.04.2008p. 
На головну сторінку