Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №340 від 17.04.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Хворі діти стануть хворими дорослими

Хворі діти стануть хворими дорослими

Яке у нас з вами майбутнє, яке майбутнє в України, якщо нині частка дітей до шістнадцяти років нижча за частку людей поважного віку - після 60 років? А про здоров’я дітлахів годі й говорити - з року в рік воно погіршується. Результати проведених вітчизняних спеціальних клініко-лабораторних і функціональних досліджень переконливо свідчать про значну поширеність хронічної патології у дітей, і стан їхнього здоров’я можна характеризувати як катастрофічний. На кожну тисячу обстежених дітей лише 11 практично здорові, тобто до 15 років виявилися здоровими 1,1 відсотка дітей. За даними ж офіційної статистики, практично здоровими є понад 30 відсотків дітей. У середньому на одну дитину припадає 2,5 захворювання. При цьому 17,8 відсотка обстежених дітей мають чотири хвороби, а 14,6 відсотка - п’ять і більше недуг. На Рівненщині живе 300 000 дітей - і здорових, і хворих. Як зробити, щоб здорових побільшало, мовилося на обласній науково-практичній конфереції “Проблеми впровадження міжнародних та національних стандартів діагностики та лікування у практику роботи лікаря-педіатра” за участю провідних фахівців з Києва, Львова, Луганська та Рівного.

За словами заступника начальника охорони здоров’я Рівненської ОДА, яка опікується проблемами материнства та дитинства Марії ДУМАНОВСЬКОЇ (на фото), конференція є плановою і значиться у графіку Міністерства охорони здоров’я й Асоціації педіатрів, та водночас вельми актуальною і гострою. Актуальність - у темах, які слухали та обговорювали учасники заходу, а гострота й злободенність - у нестачі тих, хто має лікувати хворих діток, - у лікарях. До речі, слово “педіатрія” походить від поєднання двох грецьких слів pais - дитина та jatreia - лікування.

“Нестача педіатрів зараз є всюди в державі, а на Рівненщині з ними найгірше, - каже пані Думановська, - якщо в Україні педіатрів припадає 2,0 на 1000 дітей, то в нас - 0,9. У нашій складній аграрній області ставки лікарів-педіатрів в районах є, а педіатри не йдуть працювати через мізерну зарплатню при величезній відповідальності. Дітей лікують і лікарі загальної практики, і сімейної медицини, і фельдшери на ФАПах”.

Так і живемо

Якщо вкрай мала забезпеченість кадрами, то виходить, що порушуються права дитини на отримання медичної допомоги. І справді, найважливішою складовою педіатрії є законодавче забезпечення прав дитини. Здавалося б, останнім часом ухвалено немало законодавчих актів на захист дитинства. Затверджений Верховною Радою Закон “Про охорону дитинства” має велике значення для функціонування всіх структур, що забезпечують правовий та соціальний захист дитинства. Проте велика кількість декларативних положень у ньому зводить нанівець задум законодавців, створює видимість державної турботи про дітей.

У нас, як правило, практично всі ухвалені правові акти не забезпечені матеріальними ресурсами, тобто грошими. Очевидно, тому й борсаємося в проблемах...

За словами Марії Думановської, становлення та розвиток системи охорони здоров’я, материнства і дитинства - це тривалий і складний процес, який непросто відбувається у всіх країнах. А в Радянському Союзі колись було створено чітку систему охорони здоров’я підростаючого покоління від народження до повноліття, а педіатрія виділилась у самостійну галузь медицини. Лікар-педіатр - професія особлива, тому не випадково понад 75 років тому започаткували педіатричні факультети. Завдяки цілеспрямованій підготовці лікарів-педіатрів у нас вдалося створити потужну педіатричну службу, що відчутно позначилося на зниженні малюкової смертності та поліпшенні надання медичної допомоги.Така система існувала понад 60 років. Адже лікар-педіатр повинен не просто оволодіти сумою знань про анатомо-фізіологічні й біохімічні особливості дитячого організму, догляд та лікування, але й мати особливе ставлення до дітей. Діти надзвичайно чутливі, їхня психіка вразлива, вони досить своєрідно реагують на огляд та обстеження, тому педіатр з особливою чуйністю та любов’ю має підходити до кожної дитини. Очевидно тому педіатрія нині посідає неоціненне місце в системі медичних знань. Понад те, число педіатрів повсюди збільшується. Наприклад, у США за останні 6-7 років їхня кількість зросла вп’ятеро, те ж саме відбувається у Канаді та інших країнах.

- А в нас, кажуть, з точністю до навпаки?

- По Україні за останні роки кількість лікарів-педіатрів зменшилася в геометричній прогресії. Звісно, за таких умов проводити профілактичну роботу, спрямовану на збереження здоров’я дітей, практично неможливо. На щастя, останнім часом робляться спроби змінити ситуацію із підготовкою педіатричних кадрів. Частково відновлено педіатричні факультети, які не діяли цілих шість років, організовуються цільові набори до ВНЗ. Утім, на сьогодні Україна потребує збільшення підготовки лікарів-педіатрів удвічі-втричі. А як живуть наші лікарі-педіатри на свою невеличку зарплатню?.. До прикладу, у благополучній Швейцарії найбільше затребуваним і гарно оплачуваним є фах лікаря-неонатолога. Там мало народжують дітей, а відтак за кожним немовлям пильний і ретельний догляд.

Неонатолог знає все

У Рівненському пологовому будинку №2, де діють сімейні пологові зали і з’являються на світ доношені здорові малята, робота лікаря-неонатолога дуже напружена. Завідувачка відділення неонатального догляду Світлана РЕКУНЕНКО розповідає, що немовлята перебувають у палатах разом із мамами. І це чудово. Неонатолог же має оглянути кожну дитину, підготувати документи на виписку або на вакцинацію, відповісти на всі запитання матерів, яких безліч: як купати, чим годувати, який візочок краще вибрати та ін. Тим часом у будь-який момент лікаря можуть викликати до пологового залу і, якщо народжується дитина, яка потребує невідкладної допомоги, то неонатолог поруч з нею увесь час, допоки ситуація не стабілізується. При цьому зарплатня неонатолога вищої категорії - 1066 гривень... Нині ж у відділенні неонатального догляду є необхідність у цілодобовому посту, потрібно ще четверо лікарів, позаяк у вихідні та вночі чергує лишень один лікар на два поверхи пологів.

“Не вистачає педіатрів і в м. Рівне також, - стверджує завідувачка поліклінічного відділення Рівненської об’єднаної міської дитячої лікарні Лариса ГАЛЯНТ. - Зокрема, у поліклініці працюють лікарі передпенсійного та пенсійного віку. У педіатрію приходять одиниці, а дитині ж не скажеш: “Почекай до кращих часів!”

17.04.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 17.04.2008p. 
На головну сторінку