Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №342 від 05.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Щоб пам’ятали

Подаруймо ветеранам свято!

Подаруймо ветеранам свято!

У Рівному знають, як порадувати учасників Великої Вітчизняної війни

Незабаром 9 травня, день святковий, і, незважаючи на все, досить сумний. Однополчан, які раніше збиралися у щасливий День Перемоги, стає дедалі менше, рідше вони з’являються на вулицях, прикріпивши до парадної форми ордени. Чомусь часто на їхніх обличчях можна побачити сльози: вони, визволителі Батьківщини, опинилися на межі бідності та вимирання. Їм - хто своїми грудьми лягав на амбразуру ворожих гармат, інколи соромно визнати те, що вони вже стали не потрібними. Адже згадують про їхнє існування, на жаль, лише напередодні єдиного важливого для них свята.

І, мабуть, все-таки добре, що в країні так часто проходять передвиборчі перегони та політичні протистояння, - адже саме під час їх проведення, кожен із ймовірних кандидатів намагається в першу чергу виявити прихильність до найменш захищених верств населення. Для них це - нагода ще трохи пожити.

От і цьогоріч ветерани мали змогу придбати до святкового столу - якщо не делікатеси, то шматок м’яса - точно.

Святкова разова грошова допомога

Щорічно напередодні Дня Перемоги ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань виплачується разова грошова допомога.

Виплата разової грошової допомоги громадянам з числа пенсіонерів проводиться в квітні-травні управлінням праці та соціального захисту населення через поштові відділення зв’язку або шляхом перерахування коштів на особистий рахунок громадян за місцем перебування на пенсійному обліку, а особам, які не є пенсіонерами - за місцем їх проживання.

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2008р. №183 “Про розміри разової грошової допомоги, що виплачується в 2008 році відповідно до Законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та “Про жертви нацистських переслідувань” рівненські ветерани змогли отримати матеріальну допомогу. Серед них:

1. Інваліди війни та колишні малолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років), в’язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнані інваліди від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин (всього 1152 ветерани): інваліди війни І групи по 500 гривень, інваліди ІІ групи по 400 гривень, інваліди ІІІ групи по 350 гривень.

2. Учасники бойових дій та колишні неповнолітні в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також діти, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків - по 310 грн. Всього - 1959 ветеранів.

3. Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною - по 500 гривень. На Рівненщині серед живих лишився лише один Герой Радянського Союзу.

4. Члени сімей загиблих та дружини (чоловіки) померлих інвалідів війни, дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасники війни і жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами, які не одружилися вдруге, по 170 грн. Таких ветеранів на Рівнещині мешкає 1803 особи.

5. Учасники війни та колишні в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особи, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога - по 65 грн. Всього - 5424 ветерани.

У Рівненській області вказану матеріальну допомогу отримали більше 10 тисяч ветеранів на загальну суму близько 1,7 мільйона гривень.

Громадянам, які не отримають пенсії з числа учасників війни та членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, що зареєстровані в Рівному, необхідно з’явитись в управління праці та соціального захисту населення Рівненського міськвиконкому (вул. Соборна, 12, каб. №11) з паспортом та пільговим посвідченням.

05.05.2008



Рівне-Ракурс №10 від 05.05.2008p. 
На головну сторінку