Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №344 від 16.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Освіта і техніка

“Алло, гараж?”- “Школа!”

Обласні депутати можуть заборонити використання мобільних телефонів учнями у школах Рівненщини. Такий проект рішення готується на розгляд депутатів чергової сесії облради.

Свого часу ініціювала вивчення впливу на дітей “балакання по сотовому” та перевірку дотримання допустимих норм випромінювання станціями стільникового зв’язку депутат облради, голова постійної комісії облради з питань материнства та охорони здоров’я, заступник головного лікаря Будинку дитини Віра КОБИЛЯНСЬКА. Її депутатський запит і став основою проекту.

Підтвердив важливість такого категоричного рішення і головний державний санітарний лікар області Григорій ШЕВЧЕНКО. Він зазначив, що більшість дослідників вбачає негативний вплив у використанні мобільних телефонів не за прямим призначенням: тривале спілкування понад 20 хвилин поспіль замість рекомендованого обміну повідомленнями до 3-4 хвилин. Головний санітарний лікар радить брати приклад з європейських країн. За його словами, в Англії взагалі заборонено користуватися мобілками дітям до восьми років, а в Німеччині в телефонах школярів лише номери батьків та міліції, інші дзвінки - заблоковані.

Але хоча члени усіх постійних комісій облради з ентузіазмом сприйняли це рішення, до кінця не вивчено, чи має право обласна рада його приймати, чи це в її компетенції. Про що наголошують також і юристи. Адже, зокрема, це питання вже регулюється наказом Міністерства освіти й науки “Про використання мобільних телефонів у школах”.

Що ж, про правомірність та дієвість такого рішення можна буде говорити після сесії облради. До того ж влучно сказав депутат облради, член постійної комісії з економічних питань та комунальної власності Михайло ЗАБЛУДА: “В нормальних школах ніхто й не дозволяє користуватися школярам мобілками. Це залежить від відповідальності дирекції та викладачів.”

16.05.2008Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 16.05.2008p. 
На головну сторінку