Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №344 від 16.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Відзначили

У Рівному запахло війною

У Рівному запахло війною

9 травня рівняни могли відчути весь жах війни. Близько 11-ї години група археологів в історичному центрі міста проводила розкопки. Раптом один із археологів натрапив на якийсь предмет…

Несподіваною знахідкою виявилася міна! І це за кілька метрів від триповерхового магазину “Будинок одягу”! Всі роботи відразу припинили. А за кілька хвилин на місце прибула команда “еменесників”.

Вже за мить в магазині по внутрішній системі оповіщення попросили присутніх залишити приміщення. Близько 110 працівників та більше 300 покупців евакуювали на безпечну відстань.

За словами інспектора центру пропаганди ГУ МНС у Рівненській області Миколи ПРОКОПЧУКА, на місце події відразу прибула оперативна група ГУ МНС області на чолі з першим заступником начальника Головного управління Сергієм Соломчуком та група піротехнічних робіт спецзагону МНС. Після ретельного огляду знайденого предмета рятувальники встановили, що це ніщо інше, як 50-міліметрова німецька мінометна міна часів Другої світової війни. Більше того, вибуховий предмет знаходився у бойовому стані. А радіус його ураження, між іншим, становить близько 300 метрів.

Після ретельної перевірки прилеглої території вибухонебезпечних предметів сапери більше не знайшли. Тому завантажили снаряд в піротехнічний спецавтомобіль та у супроводі працівників ДАІ, швидкої допомоги і пожежного автомобіля транспортували небезпечну знахідку на військовий полігон, де успішно знешкодили.

Лише з початку травня це вже другий випадок, коли під час земельних робіт люди знаходили “подарунки” часів Великої Вітчизняної війни. Так, 7 травня на перехресті Буковинської-Виговського, під час будівництва будинку знайшли 100-міліметровий артилерійський снаряд.

А поза тим, і селяни Рівненщини продовжують збирати “врожаї” небезпечних знахідок. Так, у селі Садове Гощанського району, під час виконання будівельних робіт на приватній присадибній ділянці, знайшли три 82-міліметрові мінометні міни часів Другої світової війни.

Загалом, з початку року рівненські рятувальники зробили більше 60 виїздів по території Рівненщини, під час яких знешкоджували небезпечні снаряди.

Реальна кількість снарядів, великих та малих калібрів, які ще й досі знаходяться під землею та несуть реальну загрозу життю і здоров’ю людей, встановити аж ніяк неможливо.

16.05.2008Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 16.05.2008p. 
На головну сторінку