Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №344 від 16.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Постфемінізм

Старша жінка - це модно

Старша жінка - це модно

Парадокси сучасності

Ракурс Інтиму помітив, що в останні роки кількість подружніх пар, у яких жінка є значно старшою від чоловіка, росте в геометричній прогресії. Хай це поки що більше притаманне світу кіно та мистецтва, проте тенденція просочується й у реальне життя.

Жінкам за сорок і більше найкраще підходять двадцятилітні чоловіки. Вони енергійні й не скуті, їм подобається бути з незалежною та владною жінкою. Так стверджує голлівудська акторка Кім Кетролл із серіалу “Секс та місто”, яка фліртує саме з молодими. З нею погоджуються закордонні соціологи. Вони вважають, що суспільство досягло своєрідної стадії постфемінізму, коли жінка на словах і на ділі зрівнялася у правах з чоловіком, а тому може відкидати стереотипи. Найперший з таких стереотипів, це той, що чоловік старшого віку може запросто одружуватися з удвічі молодшою жінкою. Здається, такий стан речей споконвіку є стандартом в усіх народах і культурах. Утім, порівняно віднедавна правильніше сказати, був. Адже завдяки прориву у косметичній індустрії та якості життя, жінкам під п’ятдесят вдається виглядати щонайменше на десяток років молодшими, відповідно, так і почуватися. Казала ж якось Таїсія Повалій, що Басков її заспокоював тим, що з допомогою пластичних операцій вона завжди буде молодою і привабливою. Отже, крім моложавості, в таких жінок є досвід та розум, які притягують молодих чоловіків. Справжніх, а не альфонсів.

- На жаль, чоловіки в усьому світі живуть менше від жінок. А в Україні через незадовільні умови праці та алкоголізм, який найчастіше зароджується на робочому місці, паління та нездоровий спосіб життя чоловіки живуть чи не найменше в Європі, - розповідає рівненський психолог-консультант із сімейних стосунків Андрій ВЛАСЮК, - тому бажання померти, як у казці, в один день, діє на підсвідомому рівні, руйнуючи стереотипи. У нас на це нашаровуються економічні негаразди. Адже кому хочеться залишитися самотньою на старість і виживати-доживати на одну пенсію? Та й адекватних чоловіків-однолітків серед, скажімо, 55-65-літніх практично немає: вони або одружені, або хворі, або пиячать... А молодші якраз відкриті для нестандартних союзів. І якщо все складається як слід, виникає взаєморозуміння, кохання і спільні інтереси, то питання вікової різниці відходить далеко на задній план. Тим часом у союзі, коли жінка старша на понад десять років, саме вона створює сімейне щастя і затишок.

- Цікаво, як реагувати на допитливо-іронічну реакцію оточуючих? Он в Пугачової так і не склалося зі шлюбом, де вона була вдвічі старшою за чоловіка. А як буде в Ірини Білик - життя теж покаже.

- Шлюб, коли значно старша жінка - це в нашому суспільстві вияв індивідуальної свободи. І хоча у великому місті на такі речі мало хто звертає увагу, все ж пересуди іноді можуть допікати. Однак варто пам’ятати, що живеш для себе, а не для когось. Окрім того, психологія класифікує сімейні змістовні ролі, як-от: чоловік-батько, чоловік-брат, чоловік-син та чоловік-чоловік. Це не добре чи погано, а питання в тому, чи вдасться знайти відповідну модель у житті. Наприклад, коли чоловік рано втратив матір, то він і шукатиме дружину-матір, тобто старшу за себе задля виконання-втілення ролі сина. Сучасна жінка вже може собі дозволити таку розкіш як вибір. Понад те, за кордоном такі союзи вже давно не новина, а наші люди подорожують і, як мовиться, переймають соціальний досвід.

16.05.2008Ольга ІВАНЧУК



Рівне-Ракурс №10 від 16.05.2008p. 
На головну сторінку