Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №347 від 05.06.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Ні дня без кропу

Ні дня без кропу

Кріп - чудовий засіб профілактики гіпертонії. Особливо на її початкових стадіях. Якщо все ж не вдалося вберегтись, то з успіхом можете поборотися з гіпертонією, особливо ниркового походження. Бо саме кріп лікує нирки, оскільки є чудовим сечогінним і протизапальним засобом.

Утім, лікує не тільки ниркові захворювання, а й сечокам’яну хворобу, адже має властивості виганяти пісок з нирок, розчиняти камінці, особливо, коли вони вже в сечовому міхурі.

Ще здавна кріп вживався при колітах. І вже зовсім вправним лікарем він зарекомендував себе при атеросклерозах: очищає внутрішню оболонку судин, позбавляє від нашарувань холестерину та солей.

При вживанні кропу розширюються коронарні судини, тому він необхідний у разі хронічної коронарної недостатності, а також стенокардії. Ефірна олія кропу чудово знімає головний біль різного походження. Якщо у вас слабкий зір, трапляється запалення очей або працюєте в не досить освітленому приміщенні, зробіть компреси з кропу на повіки. Через 15-20 хвилин ви відчуєте, як втома очей та запалення послабнуть, і очі почнуть краще бачити.

До речі, тоді й шкіра навколо очей поздоровшає, розправляться зморшки. Підвладні кропові й застудні захворювання. Адже він - чудовий відхаркувальний засіб.

Та найперша заслуга цієї рослини - допомога всім органам травлення. Саме тому вона й потрапила на стіл наших далеких пращурів. Трава кропу поліпшує апетит (і тому особливо потрібна дітям), збуджує перистальтику кишківника при його атоніях (тож показана людям похилого віку із застоями в травних органах та у разі хронічних закрепів), знімає біль і так звані “вітри” у шлунково-кишковому тракті.

Коротше кажучи, кріп корисний усім без винятку, бо добре налагоджує обмін речовин та підвищує імунітет, тобто зміцнює захисні сили організму. Водночас це й добрий седативний засіб при безсонні.

Ліки з кропу робити дуже легко. Візьміть чайну ложку подрібненого насіння на склянку окропу, доведіть до кипіння, дайте відстоятися, доки охолоне. Або - столову ложку свіжого подрібненого листя кропу на ту ж склянку окропу. Вживати протягом дня чотири-п’ять разів по столовій ложці. При запаленні бронхів - щогодини.

Ліки з кропу не мають жодної негативної дії на організм! Тож їжте кріп щодня у бажаній і можливій для вас кількості. Він чудово зберігається навіть узимку, якщо свіжу (але не вологу) траву покласти у чистому пакеті до морозильної камери холодильника. Можна також зберігати його у банці в розсолі з помідорами та огірками.

А найголовніше: якщо кріп систематично їсти у салатах, перших і других стравах та в соліннях, вам, можливо, просто не доведеться лікуватися.

05.06.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 05.06.2008p. 
На головну сторінку