Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №348 від 12.06.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Допомога

Здай кров - врятуй життя!

Здай кров - врятуй життя!

“Ваша кров може врятувати життя моєї дитини!” - таке прохання про допомогу сьогодні часто можна побачити на стінах лікарень, на спеціальних сайтах в інтернеті, навіть на дошках оголошень. Під час важкої хвороби кров стає дорожчою від золота, і тоді всі ниточки життя, які тримають пацієнта на цьому світі, сплітаються в тонку трубку, підведену до донора. Відомо, що здоров’я не купиш за гроші, а людська кров, в потрібну хвилину, може врятувати життя. Щодня тисячі хворих “зависають” між життям та смертю в очікуванні порції чужої плазми, тромбоцитів, еритроцитів чи білків. Якщо таким пацієнтам не надати допомогу вчасно, вони можуть померти.

Донорів меншає

- Людей, які потребують переливання крові, у нас чимало, - розповідає головний лікар комунального закладу “Рівненська обласна станція переливання крові”, переможниця міського конкурсу “Жінка року - 2004” у номінації “Жінки - працівниці охорони здоров’я” Ліна МИХАЛЬЧУК (на фото). - А от донорів, які б регулярно здавали кров, меншає. Серед добровольців все важче відшукати практично здорових людей, оскільки в Україні актуальною є проблема розповсюдження захворювань серед населення. Адже донором може бути лише здорова людина віком від 18 до 60 років. Катастрофічний дефіцит донорської крові значною мірою зумовлений відсутністю у більшості громадян елементарних знань щодо порядку здавання крові, а ще тим, що пільги, передбачені донорам, не забезпечуються державою.

Процедура здавання крові

- Прийом донора проводиться за умови наявності паспорта з пропискою в Рівненській області мінімум півроку, - зазначає Ліна Михальчук. - Донора оглядають лікарі, вимірюється температура тіла, визначаються частота і ритмічність пульсу, показники артеріального тиску. Перед здаванням крові видається сніданок - чай з печивом, а після нього дається талончик на отримання 15 гривень в касі на харчування. В день здавання крові донор звільняється від роботи. І, до речі, якщо донор дотримується всіх рекомендацій лікаря, то кров здавати навіть корисно, оскільки таким чином омолоджується організм.

80 відсотків працівників є донорами

- На одного жителя має бути забезпечено 12-15 мл крові, - зауважує пані Ліна. - Загалом по Україні - 9 мл. А в Рівненській області - 7-8 мл крові. Фактично для нас цього вистачає. Але навіть в критичних ситуаціях ми завжди знаходимо вихід і, якщо доводиться, то працівники виходять на роботу й у вихідні. І серед 165 працюючих комунального закладу “Рівненська обласна станція переливання крові” 80 відсотків є донорами, які, як мінімум, два рази на рік здають кров, і я в тому числі.

Почесних - 1720, заслужених - 4

- 95 відсотків донорів у Рівненській області здають кров добровільно і лише 5 відсотків - за оплату. Донори, які безоплатно здали кров у кількості 40 допустимих доз, незалежно від часу їх здачі, набувають статусу Почесного донора України, - зазначає пані Ліна. - А донори, які безоплатно здали кров 100 і більше разових максимально допустимих доз, можуть отримати статус Заслуженого донора України. У Рівненській області Почесних - 1720, заслужених - 4 і ще двоє людей подали на присвоєння Заслуженого донора України.

Я пишаюся своїм колективом

Наближається свято - День медичного працівника, а також День донора. Хочу подякувати всім донорам, які добровільно приходять здавати кров, щоб допомогти хворій людині, а інколи й врятувати життя. А також дуже вдячна своєму колективу, який, незважаючи на труднощі, працює з ентузіазмом та самовідданістю. У нас висококваліфіковані як лікарі, так і середні медичні працівники, які залишаються вірними своєму професійному обов’язку. Всі працівники дуже згуртовані, і в тяжкі хвилини приходять один одному на допомогу. Я дуже пишаюся своїм колективом!

Сучасний комунальний заклад “Рівненська обласна станція переливання крові” забезпечує лікувальні установи компонентами та препаратами крові, надає організаційно-методичну і консультативну допомогу з питань застосування трансфузійних середників, комплектування кадрів, донорів, забезпечує інфекційну безпеку донорської крові та її компонентів, проведення донорського плазмаферезу, клінічне, біохімічне обстеження заготовленої крові.

12.06.2008Людмила ІЛЬНИЦЬКА



Рівне-Ракурс №10 від 12.06.2008p. 
На головну сторінку