Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №217 від 08.12.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нетрадиційна медицина

І без звичних пігулок

можна відновити втрачене здоров'я

З еволюцією мудра природа запрограмувала для людини високу надійність, самовідновлення, міцність, розраховану, за оцінками спеціалістів, не менш як на 150-200 років. Але реалізувати таку програму, вочевидь, надзвичайно важко. Фізична пасивність, нервові стреси, шкідливі звички, неправильне харчування, забруднена екологія та ще низка факторів викликають різні недуги, котрі, зазвичай, лікуємо медикаментозними препаратами. Проте, як твердить завідувач відділення відновного лікування і нетрадиційної медицини Рівненської обласної клінічної лікарні, заслужений лікар України Микола БРОЖИК, загублене здоров'я можна відновити і без звичних пігулок.

- Миколо Степановичу, яке місце в лікувальному процесі займає ваше відділення, в назві якого закладено, зокрема, методику нетрадиційної медицини?

- З приводу назви, то я назвав би його відділенням відновного лікування і традиційної медицини. Адже сьогодні для оздоровлення хворих застосовуємо все те, що надбала сучасна медицина. Щоправда, особливість відділення в тому, що воно, якщо можна так сказати, спеціалізується на безмедикаментозному лікуванні. Я противник того, щоб вести дискусію з приводу переваги тієї чи іншої медицини, оскільки все, що сприяє відновленню здоров'я людини, має право на життя. Про місце в цьому процесі так званої нетрадиційної медицини судіть самі. Не секрет, що, лікуючи один з людських органів, ліки часто шкодять іншим. Разом з тим, існують такі препарати, до яких люди настільки звикають, що надалі не можуть без них обійтися, як скажімо, при діабеті без інсуліну. Або візьмімо для прикладу медикаменти, котрі діють на нервову систему заспокійливо. Якщо тривалий час їх приймати, вони можуть викликати симптом хвороби Паркінсона. Людина стає байдужою до всього, втрачає будь-яку життєдіяльну цінність для суспільства. Або ще такий приклад. Існують медикаменти, до яких людина досить швидко звикає, скажімо, ті, що застосовуються при гіпертонії. Раптове припинення їх приймання може призвести до інфаркту чи інсульту, що інколи зумовлює фатальний кінець.

- Отож, медикаментозне лікування - своєрідна палиця з двома кінцями?

- Зрештою, справа не стільки в медикаментах, як в нашому менталітеті. Болить, наприклад, голова - випив пігулку, допікає дискомфорт у шлунку - знову пігулку. Безумовно, стає легше, але це лікує лише один симптом, а не хворобу. Аби людині відновити здоров'я, їй необхідно пройти курс лікування, який локалізує причину недуги, а не тільки її прояви. Не відкидаючи і не зменшуючи роль медикаментозного лікування, можемо допомогти людині без застосування ліків, окремі з яких, як ви знаєте, мають побічні ефекти.

- Відмовляючись від медикаментозного лікування, що ви пропонуєте натомість?

- Наша методика, в основному, базується на рефлексотерапії (це, здебільшого, східна, передусім, китайська медицина). За її канонами, в організмі існує 14 меридіанів, якими рухається енергія, котру ми черпаємо з космосу і Землі. На цих каналах і поза ними є енергетичні точки, впливаючи на які, ми можемо змінювати функції того чи іншого органу - або збудити, або загальмувати його активність. Для цього застосовуємо голкорефлексотерапію. Маємо висококваліфікованого фахівця у цій галузі - Марію Чеверду, яка допомагає хворим позбутися багатьох хвороб, передусім неврозів, головних болів, радикуліту, остеохондрозу, невриту тощо. На методиці рефлексотерапії також базується КВЧ-терапія (крайньовисокочастотне випромінювання), яке дуже ефективне при виразкових недугах дванадцятипалої кишки, шлунка, при колітах, патологіях хребта тощо. Широко застосовуємо фітотерапію, маємо два бари, готуємо 19 рецептів з трав (це, звісно, природні ліки). Крім того, пропонуємо всі види масажів (це також рефлексотерапія) - класичний, сегментарний, точковий. У цьому ж комплексі - мануальна терапія. Широко використовуємо в лікуванні електропроцедури - електрофорез, ультразвук, лазеротерапію та інші. Ефективною при бронхітах, алергічних хворобах є спелеотерапія, тобто лікування за допомогою солей (маємо спеціальну камеру). Зрештою, мову слід вести про комплексне застосування засобів рефлексотерапії, котра, передусім, спрямована на зміцнення імунної системи людини. Тому намагаємося постійно розширювати спектр нетрадиційних методів лікування, впроваджуючи нові методики.

- Які, власне, методики маєте на увазі?

- Глибоко переконаний, що в так званої нетрадиційної медицини - надзвичайно перспективне майбутнє. Візьмімо для прикладу придбаний нами апарат для діагностики остеопорозу (це захворювання кісток, особливо воно притаманне людям похилого віку). Він не лише діагностує, а й лікує цю складну хворобу. Варто також сказати про впроваджену нами процедуру зрошування кишечника, магнітотерапію (застосовується при радикуліті, захворюванні суглобів, внутрішніх органів тощо).

Зрештою, на мою думку, сучасна медицина повинна бути інтегративною, тобто поєднувати в собі і традиційний, і нетрадиційний напрями. Тільки так вона може допомагати хворим людям відновлювати здоров'я.

08.12.2005Інтерв'ю взяв Василь ГЕРУС



Рівне-Ракурс №10 від 08.12.2005p. 
На головну сторінку