Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №218 від 15.12.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Хороша новина

Пташиного грипу на Рівненщині немає

Принаймні, в цьому переконував журналістів під час засідання Рівненського прес-клубу начальник управління ветеринарної медицини в Рівненській області В’ячеслав КРИЖАНІВСЬКИЙ.

Пан В’ячеслав запевнив, що рівненські ветеринари постійно аналізують птицю та яйця на рівненських птахопідприємствах, періодично відстрілюють диких птахів, ведуть ветеринарний контроль за продажем домашньої птиці на ринках, діагностику загиблої птиці, наданої мешканцями області на перевірку тощо.

- Днями у Володимирецькому районі загинуло кілька індиків, по вулиці Д.Галицького у м.Рівне знайшли мертвих голубів. Є й інші поодинокі випадки гибелі птиці. Люди панікують і поспішають здати птахів для аналізу. І правильно роблять. Але причин для хвилювання наразі немає. Ветеринарна служба проводить необхідні аналізи щодо цих птахів, але вже сьогодні можна визначити, що причиною їх гибелі був не грип, - зазначив В’ячеслав Йосипович.

Як повідомив генеральний директор виробничого об’єднання “Рівнептахопром” Олексій ПОПКО, на птахофабриках області здійснюються достатні заходи для вбереження птиці від зараження грипом: закритий режим, постійна перевірка птахів зоотехнічною та ветеринарною службами, дезінфекція приміщення й прилеглої території, щеплення від звичайного грипу працівників підприємств і заборона для них тримати птицю у домашніх господарствах тощо.

За словами лікаря-епідеміолога обласної санепідемстанції Віктора МОРОЗА, найбільші ризики для людини від пташиного грипу полягають у його високій агресивності. Впродовж останніх років більше половини випадків захворювання людей на цю недугу закінчилися летально. Велику небезпеку може принести взаємодія в організмі людини вірусів звичайного та пташиного грипу. Вакцину від звичайного, людського грипу, яка сприятиме посиленню імунітету і зможе убезпечити від тяжких наслідків зараження людини пташиним грипом, наразі в Рівненщині придбати дуже складно. Залишається сподіватися на застережні заходи ветеринарів та на власну обережність. Адже вимиті з милом руки після контакту з сирою птицею та її добре просмажена чи зварена тушка зможуть захистити від вірусу навіть при його наявності.

15.12.2005Антоніна ТОРБІЧ



Рівне-Ракурс №10 від 15.12.2005p. 
На головну сторінку