Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №372 від 27.11.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Соціум

Лікарі порушують Конституцію

Лікарі порушують Конституцію

У медзакладах Рівненщини процвітає хабарництво

В одній із лікарень Острозького району з хворих стягувалася плата за проведення рентгено- та флюорографії, лабораторних досліджень. Лише протягом жовтня цього року в касу медзакладу надійшло більше 10 тисяч гривень. Однак в лікарні відсутні будь-які документи, які б свідчили, що вказані кошти отримані як благодійні внески або пожертвування.

Тим часом право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування гарантується українцям статтею 49 Конституції України. Основний закон також визначає, що у державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно.

Однак, як зазначив на засіданні колегії з питань стану дотримання законодавства у сфері охорони здоров’я прокурор Рівненської області Анатолій ПРИШКО, гарантовані Конституцією України права громадян на медичну допомогу на Рівненщині належно не забезпечуються. Відомо, що у державних медзакладах під виглядом “благодійних внесків” від громадян вимагають кошти за проведення обстежень та лікування. У результаті проведених прокурорських перевірок виявлені непоодинокі факти нецільового використання бюджетних коштів та реалізації недоброякісних ліків. Також є масові порушення вимоги законодавства про забезпечення проходження найманими працівниками медичних оглядів, проведення обов’язкового медичного страхування працівників медустанов тощо.

4 листопада прокурор Рокитнівського району порушив кримінальну справу за фактом ненадання невідкладної медичної допомоги головним лікарем дільничної лікарні (ч.2 ст.140 КК України), внаслідок чого померла дворічна дитина.

Схожа кримінальна справа була порушена прокуратурою області й щодо лікаря Рівненської обласної дитячої лікарні. Внаслідок неналежного виконання його професійних обов’язків настала смерть півторарічної дівчинки. Наразі досудове слідство завершено, справу скеровано до суду.

Крім того, враховуючи гостроту проблеми захисту населення від таких соціально небезпечних хвороб як СНІД, туберкульоз, органи про-куратури області вживають усі можливі заходи. Для захисту інтересів жителів району від високого ступеня ризику можливого захворювання на туберкульоз, прокурор Березнівського району подав до місцевого суду 8 заяв про обов’язкову госпіталізацію епідемічно хворих у протитуберкульозний заклад. П’ять заяв вже розглянули та задовольнили.

За результатами перевірок дотримання законодавства про охорону здоров’я у 2008 році органи прокуратури Рівненщини порушили 6 кримінальних справ, внесли 100 документів реагування. 277 посадовців було притягнуто до відповідальності.

27.11.2008Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 27.11.2008p. 
На головну сторінку