Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №201 від 18.08.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#19 серпня – День пасічника

На пасіці діда Юхима (зліва направо): голова районної спілки бджолярів В.Г.Томілович, директор “Рівнебджолопрому” П.І.Кравченко, Юхим Царук

Пошануймо Божу комаху

Пригадую своє босоноге дитинство: на луках, довкруги у полі розмаїття квітів і монотонне гудіння бджіл. Так і пильнуєш, аби не вжалила босу ногу оця комаха. Боляче! А сусід, бувалий пасічник дядько Іван, казав: “Чого ти боїшся укусу бджоли? Він лікує!” “Не кепкуйте, дядьку”, - відбивався я. “Е, хлопче, ти думаєш, що бджола лише мед дає? То є Божа комаха. Поживеш – зрозумієш...”

Оті дядькові слова запали в душу на все життя і через десятки років пригадалися незадовго до дня Пасічника, який віншує здобутки сезону. Бджолярі – люди особливі, які твердять, що мають близькі стосунки з особливими Божими комахами – так називали бджіл. Тож послухаймо пасічника-ветерана Юхима ЦАРУКА з села Немовичі Сарненського району:

- Медоносні бджоли є, мабуть, найціннішими комахами, котрі виробляють мед. А про маточне молочко, прополіс, пилок, бджолиний забрус ви чули? Застосування продуктів бджільництва для лікування і профілактики різноманітних захворювань трансформувалося в окремий напрямок нетрадиційної медицини, який називається апітерапією. То чи варто викладати чималі гроші за упаковку вітамінів, до речі, іноді досить сумнівної якості, коли можна за ту ж ціну купити кілька кілограмів меду? Не слід забувати й те, що бджоли запилюють різні види сільськогосподарських культур, чим значно підвищують їх врожайність. Скажімо, ріпак дає прибавку 25-30 відсотків, гречка – 41, гірчиця – 61, плодові дерева – 65 відсотків.

Інформація для роздумів

У 70-ті роки в області було 15 тисяч бджолиних сімей, тепер же, за статистичними даними, 8619. Варто порівняти й такі цифри. В Острозькому районі утримується 922 бджолосім’ї, тоді як у Рівненському - 288. А в недалекому минулому лише агрофірма “Зоря” цього ж району мала до 300 бджолосімей. Тоді бджоли (по 3-4 вулики) запилювали огірки в теплиці.

Як досягти успіху

- Щоб мати успіх у бджільництві, - продовжує дід Юхим, - треба любити свої бджолині рої. Треба по-батьківськи ставитися до своїх бджіл, і я вважаю, що вони усвідомлюють це і відповідно реагують. Також необхідно стати їхнім лікарем, доглядальником і годувальником у важкі зимові часи. Втім, самому пасічнику з цим не впоратися.

Що мав на увазі співбесідник? Звичайно, матеріальну підтримку з боку держави, місцевої влади.

Крига скресає

Приємна новина: у цьому році пасічники області, які мають 20 і більше бджолосімей, отримають з держбюджету по 12 гривень на кожну, - удвічі більше, ніж торік.

- А що, ми гірші від інших? – ділиться заступник директора “Рівнебджолопром” Григорій ДЕПУТАТ. – У розвинених країнах, та й у наших сусідів – Росії, Словаччині, - уряди давно виділяють кошти на утримання бджіл. Бо на одному ентузіазмі далеко не заїдеш.

Далі співбесідник розповів цікаві речі. Виявляється, Японія – держава, в якій мед та інші продукти бджільництва є обов’язковими в меню, починаючи з дитсадків, шкіл, вузів, закінчуючи фабриками і заводами. В цій державі середнє споживання меду на людину становить 4,5 кілограма за рік. Стає лячно, що в Україні споживання меду на людину за рік коливається в межах 200 грамів, а про інші продукти бджільництва багато хто не знає взагалі.

Звичайно, за японцями

ми не вженемося, і все ж... Уже сьогодні за ініціативи Рівненського братства бджолярів і підтримки облдержадміністрації розроблено нормативні документи, спрямовані на забезпечення кожної дитини в школі, дитсадку ложкою меду щодня. Втім, меду хочеться і малому, і старому. Люди усвідомлюють значення цілющих властивостей меду в житті й самі беруться за справу. Лише в Рівному утримують понад тисячу бджолосімей.

На Президента – рівняйсь!

Виявляється, наш Президент Віктор Ющенко – пасічник з діда-прадіда. На своїй заміській дачі він утримує 70 бджолосімей. Отака пікантна, водночас цікава інформація стала надбанням гласності у травні цього року, коли в Києві відбувся установчий з’їзд громадської організації “Братство бджолярів України”, в роботі якого взяв участь Президент України. Віктор Андрійович наголосив, що настав час в Україні зробити бджільництво пріоритетним, - як у Чехії пиво чи в Італії вино.

Отже, шануймо Божу комаху. Бджоли подають нам зразок спільного життя та чудове вміння орієнтуватися й спілкуватися. Поодинці вони (як і люди) нічого не варті. Вони дуже чистоплотні комахи й не переносять бруду, шуму, сторонніх запахів. Не дай Боже закропити душу горілкою, - покусають так, що рідна ненька не впізнає. Відчуваючи свою кончину, бджола з останніх сил намагається вибратися з вулика, щоб не приносити додаткових клопотів з прибиранням “хатинки” своїм “сестрам”.

Ось така вона, Божа комаха – бджола. В Японії їй навіть пам’ятник встановлено, бо там вважають, що серед іншого саме завдяки продуктам бджільництва вдалося зменшити негативні наслідки ядерних бомбардувань Хіросіми і Нагасакі. Що ще може бути переконливішим на користь розвитку бджільництва - з нашим Чорнобилем?..

18.08.2005



Рівне-Ракурс №10 від 18.08.2005p. 
На головну сторінку