Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №384 від 19.02.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Документ

Провайдери закривають локальну мережу… від порнографії

Провайдери закривають локальну мережу… від порнографії

Рівненські чиновники вкотре намагаються змусити вищі законодавчі органи України звернути увагу на складну морально-етичну ситуацію в країні й прийняти необхідні законодавчі акти. А поки механізм запускається, приймає свої - на місцевому рівні. Зокрема, у локальних мережах Рівного більше не буде місця для порнографії, насильства та жорстокості - про це домовилися, підписавши відповідний Меморандум щодо співпраці у сфері захисту суспільної моралі місцеві інтернет-провайдери та влада міста.

Погодьтеся, що на продукт, який сьогодні пропонують ЗМІ, батьки вплинути аж ніяк не можуть. У боротьбі за економічне виживання вони часто навіть не знають, чим саме займаються їхні діти. І результат цього “безбатьківського” виховання можна інколи побачити у авторських відео, на кшталт “Рівненських придурків”.

- Сьогодні Інтернет є практично у кожній квартирі, а його активними користувачами є діти 11-12 років, - зазначає заступник міського голови, член НЕК України з питань захисту суспільної моралі Галина КУЛЬЧИНСЬКА. - Переважна більшість з них користується локальними мережами, і я розумію, що з одного боку є інтернет-провайдери, які ведуть свій бізнес. Але з іншого - проблема, пов’язана з тим, що сьогодні відбувається в Інтернеті взагалі, і в наших міських мережах, зокрема. Переконана, що спільними зусиллями ми можемо вплинути на ситуацію і зупинити потоки порнографії у локальних мережах.

- Рівне вкотре дає поштовх Україні зупинити деградацію дітей, - погоджується голова НЕКУ з питань суспільної моралі Василь КОСТЕЦЬКИЙ. - Про що мова, коли 53 відсотки українських школярів готові наслідувати негативну поведінку героїв, а 37 відсотків ладні заради цього порушити закон. Лише за останній час сталося 3 жорстокі вбивства, які повністю відповідають телевізійному продукту. Що ж буде, коли ми “розпустимо” порнографію?

Неоднозначність українського законодавства сприяє спекуляції. З одного боку, в країні немає цензури, але, з іншого - порушуються конституційні свободи громадян. І те, що питання Інтернету не врегульоване в чинному законодавстві, ще більше загрожує національній безпеці.

- Саме тому в рівненських інтернет-провайдерів є можливість першими вплинути на ситуацію, - зауважила Галина Кульчинська. - Переконана, що в разі підключення домашнього комп’ютера до мережі, батьки зроблять вибір на користь того провайдера, що пропонує безпечний Інтернет.

- Комп’ютерна залежність у дитини виникає швидше, ніж будь-яка інша, - розповідає завідувач центру практичної психології й соціальної роботи управління освіти Рівненського міськвиконкому Галина ОПАНАСЮК. - Для цього достатньо протягом півроку по 4-12 годин сидіти за комп’ютером. Вже за два роки поведінка такої дитини стає неадекватною.

- Інтернет-провайдери лише забезпечують зв’язок між абонентами і аж ніяк не розповсюджують порно, - доцільно зауважив Олексій РОМАНЕНКО з ЦІС. - Користувач сам вирішує, куди і для чого йому заходити. Відфільтровувати програми можливо, але стовідсоткової гарантії дати ніхто не може. Відповідальність за те, чим займаються сьогоднішні діти, лежить лише на батьках. Повністю ж вирішити проблему допоможуть запаролені програми, але це вимагає коштів і має вирішуватися централізовано.

- При потребі кошти закладемо в бюджет, якщо це вирішить проблему, - зауважив міський голова Володимир ХОМКО. - Зрозумійте, якщо 12-річний хлопець починає з віртуального сексу, з нього виросте хіба що збоченець.

- Локальні мережі тим і приваблюють дітей, що тут усе доступно і безкоштовно, - наголошує представник НЕКУ Олександр ХІТРОВ. - Якщо вдень у мережі близько 500 користувачів, то ввечері ця цифра збільшується вдвічі.

Деякі провайдери намагалися звернути увагу присутніх на те, що Інтернет - доволі цікава сфера, а неможливість нормально проводити час на вулиці спонукає дитину надати перевагу саме цій інформаційній сфері. Мовляв, поширення її впливу було викликане саме бездіяльністю - як батьків, так і чиновників. Але, з іншого боку, ми маємо справу із загальносвітовою тенденцією. Як протидіяти їй - кожна країна вирішує самостійно.

І хоча достеменно зрозуміло, що на локальному рівні вирішити проблеми усього Інтренету неможливо, рівненські провайдери погодилися, що порнографія, жорстокість та насилля не повинні бути присутніми у їхній мережі. Потрібно не лише розробляти тарифні плани для такої продукції, але й, при бажанні, платні індивідуальні ліцензійовані канали під жорстким контролем.

Міліція і прокуратура, в свою чергу, офіційно заявили, що якщо є факти порушення законодавства, а вони, погодьтесь, є, потрібно звертатися в правоохоронні органи.

Сказати чесно, ніхто не розраховував на настільки конструктивний діалог. Окрім підписаного протоколу, голова НЕКУ повіз у Київ додатки до Проекту Закону “Про захист суспільної моралі”, на кшталт - обов’язок інтернет-провайдерів інформувати правоохоронні органи про появу файлів, які мають порнографічний зміст, або пропагують насилля та жорстокість.

19.02.2009Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 19.02.2009p. 
На головну сторінку