Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №385 від 26.02.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Грип у сім’ю приносять діти

Грип у сім’ю приносять діти

Уже понад тиждень на Рівненщині триває епідемія грипу і як наслідок - у школярів карантинні канікули. Щоправда, епідемія є не повсюдною, а територіальною. Найперше ввели карантин у м. Кузнецовськ, затим пішли відпочивати учні в обласному центрі. Наблизилися до епідпорогу Радивилівський, Рівненський та Володимирецький райони. Утім, поки що лишень школярі в селі Степангород не ходять до школи. До прикладу, уторік епідемія вирувала в одинадцяти із шістнадцяти районів нашого краю.

Відтак учасники нещодавнього круглого столу з питань профілактики гострих респіраторних вірусних інфекцій, грипу та пташиного грипу дійшли висновку, що цьогорічний карантинні заходи ввели вчасно (на фото).

Грип - гостре інфекційне захворювання, яке може стати не тільки причиною тривалої хвороби, а й призвести до виникнення різних ускладнень, таких як пневмонія, бронхіт, отити, менінгіт та загострення хронічних захворювань. Для грипу характерна масовість, сезонність та циклічність. І саме грип викликає епідемію, стверджує Людмила ЯЦЕНЯ - головний епідеміолог управління охорони здоров’я Рівненської облдержадміністрації. За даними Всесвітньої Організації Охорони здоров’я, у зимовий сезон на території більшості країн очікуються розповсюдження таких штамів грипу: A/Brisbane (H1N1), A/Brisbane (H3N2) B/Florida. Якщо схематично, то існує три типи вірусу грипу - А, В, С. Найчастіше ми стикаємося з першими двома вірусами, до того ж, вірус А є найбільш мінливим, він вражає і людей, і птахів. На противагу йому, віруси В та С дошкуляють тільки людині.

За даними в. о. завідувача епідвідділу Рівненської обласної санстанції Віктора МОРОЗА, 2590 осіб, що захворіли на грип, - це школярі, з них 90 - діти до 14 років. І саме діти приносять гострі респіраторні вірусні інфекції та грип у свої сім’ї, адже не дотримуються елементарних правил гігієни. Та й як у гурті можна вберегтися від зараження! Крім того, в нашому суспільстві не створений колективний імунітет через відсутність чи загальнодоступність вакцини. У розвинутих країнах до профілактики грипу ставляться дуже ретельно, бо смертність від ускладнень грипу є найбільш високою у дітей та людей, які мають хронічні недуги, бронхолегеневі хвороби, у тому числі бронхіальну астму й туберкульоз, а також гіпертонічну хворобу, ішемічну хворобу серця, ревматизм та цукровий діабет.

Вікторія ПОКОЄВЧУК - заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненського міськвиконкому зазначила, що перевищення епідпорогу відбулося ще 13 лютого. Відтак у Рівному офіційно заборонено масові заходи за участю дітей. Щеплено в цьому сезоні 1984 особи, з них 41 - за власні кошти, 342 - за кошти з держбюджету. А загалом проти грипу щепився аж ...1 відсоток населення міста Рівне. Разом з тим пані Покоєвчук наголосила й застерегла батьків пильніше приглядатися до того, у що вдягнуті їхні діти взимку: в холодну пору року не можна байдуже спостерігати за дівчатками підліткового віку в коротеньких куртках з відкритими животами або в не по сезону тонких колготках. Такий гардероб гарантує проблеми сечостатевої системи, які неминуче відгукнуться під час вагітності.

Закликає хворих на гострі респіраторні захворювання та грип не виявляти псевдопатріотизму на робочому місці, а відлежуватися вдома головний інфекціоніст Рівненщини Сергій ДОРОШЕНКО. Адже інфекційні хвороби - це проблема соціальна, економічна й медична, позаяк неважка форма грипу забере з гаманця від 400 до 1000 гривень. Також не треба йти до поліклініки в напівпритомному стані, а слід викликати лікаря додому, який і призначить лікування у кожному конкретному випадку. Щодо епідемії та власне лексичного значення терміну, то ним лякати не варто, адже найчастіше під епідемією слід розуміти епідемічний підйом захворювання.

Інша думка

Всесвітня організація охорони здоров’я виявила на території Європи штам грипу, який проявляє стійкість до найпопулярніших на сьогодні протигрипозних препаратів. За словами фахівців, штам вірусу H1N1 є найпоширенішим нінішньої зими. У 13 відсотках випадків цей різновид грипу не піддається лікуванню сучасними препаратами, а з погляду норми рівень опірності вірусу може досягати не більше 1 відсотка. Це твердження ґрунтується на офіційних даних більш ніж 10 країн Європи. При цьому вироблення опірності у вірусу грипу примушує вчених турбуватися про мутацію інших штамів вірусів. (Health-ua.org)

Колишній міністр охорони здоров’я, а нині радник Президента, голова Національної ради з питань охорони здоров’я населення України Микола Поліщук не раз висловлювався проти загальної вакцинації від грипу. Він розповідає, що сам і члени його родини ніколи не робили щеплення. Пан Поліщук вважає, що за рекламою щеплення від грипу стоять комерційні інтереси фірм-виробників, яким потрібні нові ринки збуту і що “проведення щорічних вакцинацій - це не зовсім здорово, бо викликає алергізацію населення”.

- Не слухайте епідеміологів! - каже Микола Єфремович. - Ну, які епідемії, який грип? Про що ви говорите? Все це робиться заради вакцинації від грипу - а це чистий бізнес, і люди повинні це розуміти. Вакцинуватися від грипу не треба! Кожна вакцинація вбиває імунітет, а хіба людина собі ворог? Щепитися від грипу треба митникам, які мусять стикатися з різними людьми, прикордонникам, можливо, певній категорії медиків - і тільки. До того ж, це щеплення нічого не дає. (“Високий замок”, 31.01.09.)

Утім, наші медики зазначають, що щеплення рекомендовані, а не обов’язкові.

26.02.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 26.02.2009p. 
На головну сторінку