Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №201 від 18.08.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуальне інтерв’ю

Будівельна галузь у Рівному - найбільш затребувана.
Міський голова (у центрі) проводить планерку на об’єкті.

Віктор Чайка: “Свої повноваження складати не збираюся”

Так радісно буває повертатися в рідне Рівне здалеку. Проїжджаєш чистими, гарно заасфальтованими вулицями, милуєшся на акуратні, зі смаком оформлені фасади будинків, на заквітчані газони, ловиш погляди усміхнених людей навколо… Ні, все-таки наше Рівне – найкраще! І з цим, між іншим, погоджуються навіть гості обласного центру, яких останнім часом ой як багато. На фестиваль “Древлянські джерела”, який запланований у ході святкування Дня Незалежності, наприклад, мають приїхати артисти з чотирнадцяти (!) країн світу, серед яких такі екзотичні, як, наприклад, Республіка Чад, Португалія, Вірменія, Мексика, Грузія та ін.

Втім, у міського голови Рівного Віктора Чайки настрій нині не надто святковий. У колі його щоденних турбот, окрім опорядження обласного центру, будівельні, ремонтні роботи, які нині інтенсивно ведуться на багатьох майданчиках. А скільки ще належить зробити!.. Саме сьогодення обласного центру в переддень свята й мало бути темою цього інтерв’ю. Але Чайка розпочав не з досягнень, а з того, що найбільше непокоїть.

- У попередніх номерах газети “Рівне-Ракурс”, в інших рівненських ЗМІ було оприлюднено текст мого звернення з приводу останніх подій у громадсько-політичному житті Рівного. Річ у тому, що останнім часом обласна влада починає нав’язувати міській раді багато питань, вирішувати які ми не вповноважені. Узяти хоча б питання про підвищення тарифів на послуги комунального підприємства “Облводоканал”. Про те, що тарифи потрібно підвищувати, я знаю, як ніхто інший. Це стосується не тільки послуг “Облводоканалу”, а й “Комуненергії”, а також квартплати. Тільки незрозуміло, чому це повинна робити міська рада, міський голова, якщо у законі “Про місцеве самоврядування” чітко записано, що в нашій компетенції підвищувати тарифи в житлово-комунальній сфері, у сфері транспорту і побутового обслуговування можливо тільки за однієї умови, якщо це власність територіальної громади. Ми маємо право тільки погоджувати (що й зробили на останньому засіданні міськвиконкому), а не затверджувати ці тарифи, оскільки “Облводоканал” не належить до комунальної власності міста. Міська влада, отже, готова повернутися до вирішення цього питання за умови, що водоканал стане міським. А для цього ми пропонуємо укласти десятирічну угоду з Гощанською і Здолбунівською райдержадміністраціями і виділяти щорічно 300-350 тисяч гривень на розвиток водопостачання, 50-100 тисяч - на функціонування Новомильського водопроводу.

На засіданні профільних комісій обласної ради я планую зробити відповідну заяву з цього приводу, ми вже надіслали листи голові обласної ради та облдержадміністрації, а також у Гощанську та Здолбунівську райдержадміністрацію.

- А що конкретно вдалося зробити міській владі за цей рік?

- Справді, пора підсумувати те, чого ми досягли згідно з програмою, яку приймали на чотири роки, тому що вже наближається до завершення термін цього скликання і депутатів, і міського голови. Ми повинні прозвітуватися навіть не за рік, а за чотири роки. Я вважаю, що 95 відсотків того, що було заплановано, виконано. Зокрема, цього року всі питання, пов’язані з підготовкою житлового фонду до опалювального сезону, невдовзі будуть вирішені. Стабільно виконується також програма промислового виробництва. А те, що ми не будуємо соціального житла, - це брехня чистої води: тільки за перше півріччя було освоєно 25 мільйонів гривень інвестицій. А в другому півріччі буде освоєно, як мінімум, близько 60-ти мільйонів гривень на будівництві об’єктів, 90 відсотків яких належить до соціальної сфери. На сьогодні в Рівному споруджується 60 різноманітних будівель. Тому ті, хто, говорить, що в місті нічого не робиться, помиляються. Сьогодні в місті практично немає недобудованих будинків, тоді як ще декілька років тому так званих “довгобудів” було більш як півсотні. Вирішуємо й інші нагальні проблеми: до 25-го серпня закінчимо ремонт школи №10. Триває також ремонт 14-ої школи.

У найближчих планах - облаштувати торгові місця в районі автовокзалу. Зараз будується також торговий комплекс Грушевського, інші будуть завершені на Соборній, Відінській, будуть проведені зовнішні ремонтні роботи приміщення колишнього кінотеатру “Космос”. Виконали програму реконструкції доріг. Дехто говорить, що влада дуже багато уваги приділяє центру міста, забула про околиці. Натомість, хочу сказати, що на сьогодні вдалося зробити капітальний ремонт усіх вулиць Нового Двора – Степової, Коперника. Прокладаємо каналізацію в районі вулиці Айвазовського, Заньковецької, невдовзі буде встановлений каналізаційний колектор і прокладений асфальт. До 24-го відремонтуємо вулицю Олексинську і половину Золотіївської. Закінчуємо вулицю Князя Володимира, облаштовуємо зелену зону.

- Очевидно, у вас ще дуже багато планів. Саме тому ви вирішили балотуватися на наступний термін. Чи не так?

- Я не збираюся складати свої повноваження, тому що не можу залишити незавершену роботу. Хто б не прийшов на цю посаду, повинен буде вивчати ситуацію як мімімум упродовж року-півтора. А Чайці не потрібно ні підказувати, ні розказувати. Він буде продовжувати ту роботу, яку розпочав.

- Незабаром Україна відзначатиме День Незалежності. Що для вас означає це свято? Тим більш, що ви, Вікторе Анатолійовичу, є людиною дуже й дуже незалежною у своїх переконаннях…

- Це так. Я переконаний у тому, що тільки незалежні люди здатні творити незалежну державу, яка повинна користуватися авторитетом на міжнародному рівні. У нас для цього є все: гарне географічне розташування, родючі землі, працьовиті люди. Найголовніше, до чого нам потрібно прагнути, – це високий рівень добробуту громадян. З цього треба починати. Держава повинна жити інтересами людей, а не люди інтересами держави, як і у всьому цивілізованому світі. Тільки тоді з кожним днем життя буде змінюватися на краще. А напередодні річниці Незалежності вітаю зі святом усіх рівнян. Сподіваюся, що з часом нам удасться втілити все задумане, адже майбутнє України залежить від кожного з нас.

- Успіхів Вам, Вікторе Анатолійовичу, в усіх важливих і потрібних справах.

18.08.2005Катерина КОНЄВА, Наталя ЛЕВЧУН



Рівне-Ракурс №10 від 18.08.2005p. 
На головну сторінку