Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №392 від 16.04.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#У ритмі часу

Щоб долати життєві проблеми, треба мати здорові зуби

Щоб долати життєві проблеми, треба мати здорові зуби

Наші зуби розраховані природою на довгу службу, позаяк зубна емаль - найміцніша тканина людського організму. Проте неприступну фортецю зубів штурмують бактерії, які утворюються кислотами в процесі їжі. Під впливом кислот розчиняються мінеральні компоненти емалі й вона починає руйнуватися. Відтак зуби слід лікувати. Кажуть, непоганий нетрадиційний метод був у древніх греків: вони заливали в каріозні порожнини розпечений свинець. Метал спалював нерв і одночасно стерилізував канали. Так в античні часи рятувалися від нестерпного зубного болю…

А чому нині мало хто може похвалитися здоровими зубами і які види лікувальних заходів пропонує Рівненська обласна стоматологічна поліклініка, яка торік відзначила 50 років з дня відкриття, розповідає головний лікар Олег ЖИЛЬЧУК (на фото):

- Піклуватися про здоров’я зубів треба ще в лоні матері, а звертатися до стоматолога за порадою, консультацією, а то й за допомогою слід при найперших ознаках захворювань і навіть підозрах, що вони можуть виникнути. Наданням висококваліфікованої стоматологічної лікувально-консультативної допомоги жителям області та міста Рівне, серед них інвалідам, учасникам війни та тим, хто постраждав унаслідок аварії на ЧАЕС, і займається наш заклад. Окрім того, з самого початку роботи й донині обласна стоматполіклініка надає організаційно-методичну допомогу всім стоматологічним установам краю, здійснює перевірку роботи районних стоматзакладів, приймає та аналізує їхню статистичну звітність, а також проводить курси підвищення кваліфікації зі стоматології для середнього медперсоналу.

- Та найперше у вас добре зуби лікують. Ви як лікар-практик можете назвати причини, скажімо, карієсу, який зростає у геометричній прогресії? Невже справді кожне нове покоління має гірші й гірші зуби?

- Причин тут чимало. Дається взнаки загальне погіршення здоров’я громадян, збої в організмі, коли виникають проблеми із засвоєнням кальцію. Рівненщина – область ендемічна, адже в нас бракує у воді фтору, а звідси й поширеність негараздів із зубами. Справедливо вважають карієс платою за цивілізацію: проблемне довкілля, нездорова їжа, подрібнена кухонною технікою, яка залишає зуби без роботи. На жаль, теперішні батьки частують своїх дітлахів цукерками замість свіжої морквинки, тістечками сумнівної якості замість яблук, що й призводить до руйнування зубів. Тому що раніше ви звернетеся до стоматолога, тим меншої втрати зазнають ваші зуби. А контрольні огляди двічі на рік дозволять і запобігти, і вчасно помітити захворювання, що розпочинається. Слід зауважити, що карієс може руйнувати не тільки цілі зуби, а й ті, що раніше пломбувалися. У такому разі людині вкрай важко помітити карієс, бо він прогресує вже під старою пломбою. Це може визначити лише стоматолог. У нашому терапевтичному відділенні зуби лікують за сучасними технологіями з використанням найкращих вітчизняних та імпортних матеріалів, а саме: пломбування світлополімерними матеріалами (виробництва США, Німеччини, Японії); лікування пульпітів, періодонтитів теж за новітніми методиками з якісним пломбуванням кореневих каналів. А ще наші фахівці реставрують коронкову частину зуба світлополімерними матеріалами, використовуючи скловолоконні, титанові та анкерні штифти. Здійснюють шинування фронтальних рухомих зубів (при парадонтозі) з допомогою скловолоконної шини та мікропротезування за відсутності одного зуба на скловолоконних балках. Переваги такого методу полягають у відсутності необхідної депульпації (себто, видаленні нерва) опірних зубів та їх надмірного препарування. При цьому за будь-яких втручань використовуємо ефективне знечулення сучасними анестетиками.

- Вражає! А що скажете про моду на імпланти, якими хизується переважна більшість скоробагатьків та зірок?

- Це метод заміщення дефектів зубних рядів із застосуванням внутрішньокісткових імплантатів, який в останні десятиліття спричинив справжню революцію в стоматологічній практиці, успішно застосовується тепер і в нашій стоматполіклініці. Люди, що стикнулися з проблемою втрати зубів, знають, як важко створити дублікат справжнього зуба. Але за допомогою імплантата ця проблема цілком вирішується. Як би майстерно не був виготовлений протез, він все-таки не може виглядати, як власний здоровий зуб, в основному через відсутність ефекту відособленості кожного зуба. Імплантація є найефективнішим способом, що дозволяє не обробляти сусідні зуби, а лишати їх у своєму природному вигляді. Саме в хірургічному кабінеті, де проводяться хірургічні втручання: видалення зубів та коренів, резекції, кістектомії, видалення пухлин і пухлиноподібних утворень, і відбувається вживлення імплантів при частковій та повній втраті зубів.

Ще в нас успішно функціонують парадонтологічний та фізіотерапевтичний кабінети. Нові методики лікування впроваджуються в ортопедичному відділенні, де вперше проходять апробацію нові матеріали, які згодом стають надбанням стоматологів усієї області. Ми виготовляємо суцільнолиті коронки та мостовидні протези, облицьовані керамікою українського та німецького виробництва; зубні протези з дорогоцінних металів; здійснюємо виготовлення фрезерних бюгельних протезів та протезування на імплантат.

І, звісно ж, є в нас зуботехнічна лабораторія, оснащена фрезерним верстатом, пічками для випалювання кераміки, вакуумним міксером німецького виробництва та високоточними французькими ливарними установками.

Отож, намагаємося крокувати в ногу з часом, що й схвалюють наші пацієнти. А їхня кількість в останні роки зросла в кілька разів.

16.04.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 16.04.2009p. 
На головну сторінку