Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №222 від 12.01.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Експертиза за почерком

Маніяк-писака в стилі Стівена Кінга

Маніяк-писака в стилі Стівена Кінга

За почерком можна встановити стать, вік і темперамент людини

«Час настав... Шукай «вибухівку». Ти переживаєш? Хвилюєшся? Але страшне ще попереду. Ніхто і ніщо тебе не врятує, навіть грати на вікнах та залізні двері...»

Це вже четвертий лист подібного змісту, який надійшов на адресу головного редактора газети «Рівне-Ракурс». Той, хто фабрикує подібні «вибухові послання», вочевидь, прагне помститися за щось, довести, що сила - за ним (чи нею), - таким розумним, хитрим, підступним. Тільки не розуміє того, що за погрози доведеться відповідати. Адже сучасні методи дають можливість швидко і стовідсотково правильно встановити особу «писаки»-маніяка. Чим, до речі, тепер займуться відповідні органи.

Що ж до душевного стану «жертви», то він нормальний. Жаль мені не себе, а ту людину, що вдається до подібних кроків. І хвилююся не за себе, а за те, що, можливо, й справді ненароком образила її, зачепила за живе. Якщо це справді так, то готова попросити у неї пробачення. На превеликий жаль, у боротьбі за існування, до якої причетні всі ми, часто-густо буває не до сентиментів. У круговерті робочих буднів, як правило, думаєш не про себе і тих, хто поряд, а про те, щоб жила газета, щоби була корисною своїм численним читачам, подаючи щоразу новий, цікавий РАКУРС життя. На тому стоїмо!

Катерина Конєва, головний редактор

Майже місяць мордував 27-річну рівнянку маніяк-писака, який закидав її поштову скриньку погрозливими листами. «Я тобі перекрию дихання, вб'ю, задушу...», - щоразу зміст листів ставав страшнішим. Навіть бестселери короля жахів були ніщо в порівнянні зі змістом листів анонімного листувальника. Налякана жінка не витримала і звернулася до спеціалістів науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС України в Рівненській області.

У сльозах жінка прийшла до графологів, мовляв, допоможіть, будь ласка, з'ясуйте, хто це дістає мене погрозливими листами, і виклала їх на стіл. Спеціалісти поглянули і попросили жінку принести зразки почерків родичів, друзів і знайомих.

Серед десятків зразків почерку експертам, врешті-решт, вдалося виявити той, який належав автору «страшилок». Вгадайте, хто це був? Колишня колега! Викликали «маніячку» на допит, а вона, природно, почала заперечувати свою причетність до написання тих листів, мовляв, як ви могли таке про мене подумати? Експерти попросили її написати перед ними рукописний текст ручкою. Жінка відразу спеціально змінила свій звичний почерк, намагаючись обхитрити правоохоронців. Але не вдалося. А знаєте чому?

- Наукою доведено, що за почерк людини відповідають певні рецептори лівої півкулі головного мозку, тобто написання літер закладено вже у підсвідомості, - говорить начальник відділу почеркової експертизи Олег КОСТЮК. - Якщо людина свідомо хоче написати два-три слова по-іншому - їй це вдається, а от коли рукописний текст великий, вже у другій його половині звичайне написання букв переважатиме над зміненим. Методом дзеркальності й за допомогою інших факторів експертам вдається ідентифікувати різні почерки.

Підозрювана зізналася у злочині. Причина банальна - заздрощі. Разом з тим, написання анонімних листів погрозливого характеру - це вже справді злочин, за який потрібно відповідати! Окрім вищезгаданого випадку, сьогодні люди масово проводять різні махінації з підписами, підробляють фінансові документи, рахунки, прибуткові та витратні ордери. Але з допомогою графічної експертизи неважко встановити їх законність.

Що цікаво, підписи, як і сам почерк людини, може багато чого розповісти про її характер. Для прикладу, ті, у кого є відхилення у психіці, люблять писати тексти у стовпчик або ж прикрашати літери різними фігурками...

А загалом, індивідуальність почерку формується приблизно в років 15. Щоправда, протягом життя він може дещо змінюватися. Наприклад, почеркознавці добре знають, якщо документ написаний однією і тією ж особою в сорокарічному та шістдесятирічному віці, але він дуже різниться між собою, - варто зазирнути в її історію хвороби. Причиною цього може стати інсульт чи недуга, яка вражає нервову систему.

І хоч у тонкощі роботи графологів немає потреби пірнати - люди на це роками вчаться, втім, варто знати, що ваш почерк може багато чого розповісти експертам - стать, вік, тип темпераменту і навіть хвороби. Не кажучи вже про те, здійснила ця людина підробку документів чи ні.

- Якщо виникне потреба провести почеркову експертизу, - звертайтеся, - додає Олег Володимирович. - Адже в житті всяке може трапитися.

12.01.2006Ольга ДОЛЯ

Володимир Конєв, директор інформаційно-рекламного агентства «Ракурс»:

- Журналістика, як відомо, є однією з найнебезпечніших професій. На жаль, українські журналісти це знають дуже і дуже добре: одна лише історія з Гонгадзе чого варта! Втім, засоби тиску на ЗМІ можуть бути найрізноманітніші, від судового переслідування та економічного тиску до анонімних погроз. Не слід забувати також, що саме незалежні засоби масової інформації є тим інструментом, завдяки якому в цивілізованих країнах здійснюється реальна демократія. Факт, що сьогодні перетворення ЗМІ в серйозну впливову силу дуже багатьом не подобається. Погрози, адресовані головному редактору газети «Рівне-Ракурс» доволі серйозні. Є підстави припустити, що насправді стосовно нашого видання готується диверсійна акція, спрямована на дезорганізацію його роботи. Отож, звертаємося до влади області, правоохоронних органів з настійливою вимогою захистити журналістів, дати нам можливість нормально працювати і виконувати свій конституційний обов'язок перед суспільством.

Трудовий колектив редакції газети «Рівне-Ракурс» і всього Видавничого Дому «Ракурс» (газети «Об'ява-Рівне», «Об'ява-Луцьк», «Теле-Ракурс», «Ракурс розваг…», «Вісник…», інтернет-видання «Западно-Украинские вести») приєднується до цього прохання.



Рівне-Ракурс №10 від 12.01.2006p. 
На головну сторінку