Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №399 від 04.06.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Загроза

У Рівному може статися трагедія

У Рівному може статися трагедія

Газовики б’ють на сполох, комунальники – мовчать

75 - саме така кількість багатоповерхових житлових будинків Рівного потребує капітального ремонту своїх внутрішньо-будинкових газових систем. І якщо міське управління житлово-комунального господарства вже найближчим часом не почне діяти, частина житлового фонду нашого міста залишиться без газу.

Яку ж небезпеку для рівнян приховує в собі неналежне утримання газопроводів та газових приладів, розповідає головний інженер ВАТ “Рівнегаз” Олександр ГАНЖА (на фото).

- Ситуація, що склалася в місті, вкрай катастрофічна. Виникає думка, що власник житлового фонду просто не розуміє серйозності проблеми, а саме - небезпечного стану газових систем житлових помешкань багатоповерхівок.

- А хіба це не прерогатива ВАТ “Рівнегаз”?

- Ні. Згідно з “Правилами безпеки систем газопостачання України” та іншими нормативними документами, відповідальність за технічний стан і безпечну експлуатацію газопроводів, газового обладнання житлових будинків, а також побутових газових приладів і апаратів, димових і вентиляційних каналів, ущільнень вводів підземних комунікацій в будинки і будівлі покладається на їх власників. У Рівному - це міська рада, а балансоутримувачем житлового фонду і всіх інженерних внутрішньо-будинкових комунікацій, в тому числі систем газопостачання багатоквартирних житлових будинків, є ЖКП, відомства, будинкові кооперативи та товариства співвласників. ВАТ “Рівнегаз” виступає лише як обслуговуюча організація (згідно з укладеними договорами).

- У чому конкретно полягає проблема?

- На мій погляд, керівники ЖЕКів не розуміють величини відповідальності і просто не бажають вникнути в ситуацію щодо невідремонтованого (часом - дірявого) газопроводу. Мотивом цього слугує наше українське “грім не вдарить - мужик не перехреститься”. На наші звернення відповідь одна: “немає коштів”. Хоча в квартплату включені й витрати на проведення капітального ремонту, в тому числі й внутрішньо-будинкової мережі.

Як наслідок, внутрішньо-будинкові газопроводи, які експлуатуються ще з 60-х років минулого століття, знаходяться в неналежному стані й потребують негайного капітального ремонту: заміни певних ділянок, запірних пристроїв тощо. Під час ревізій, які проводять спеціалісти “Рівнегазу”, таких недоліків в системі виявляється чимало. Особливо це стосується тих ділянок мережі газопостачання, які знаходяться на переходах між поверхами та козирками.

І якщо власники будинків не віднайдуть кошти на ремонт системи газопостачання, подальша її експлуатація призведе до аварійних ситуацій. ВАТ “Рівнегаз” про це попереджав вже неодноразово.

- Кого саме?

- Власників. Зверталися і до ЖЕКів, але у них одна відповідь - коштів немає. Зустрічалися і з представниками міської влади та проводили спеціальні наради, на яких розповідали про актуальність проблеми, однак зрушень щодо спільного вирішення цього питання поки що немає.

- Під загрозою лише газопроводи, чи стан газових приладів у помешканнях також викликає занепокоєння?

- Проблемним на сьогодні є й замортизоване газове обладнання. У місті є понад 2 тисячі газових приладів, які потребують негайної заміни, оскільки їх термін експлуатації вичерпано і ремонту вони вже не підлягають.

Інколи трапляються просто комічні ситуації. Коли спеціалісти “Рівнегазу” визначають, що газова плита не може надалі експлуатуватися, про це складається відповідний документ, підпис під яким ставить сам власник приладу. Після цього плиту опломбовують. Однак коли газовики приходять за вказаною адресою вдруге, їм не відчиняють двері. Тому лишається просто сподіватися на здоровий глузд власника, який не чіпав перекритий газовий кран чи купив нову газову плитку. Це також дуже важлива проблема, на яку потрібно звернути увагу.

А що вже говорити про тих, хто власноруч ставить газові колонки та котли! Знову ж таки - це проблема власника будинку. Адже якщо людина самовільно встановила колонку, то тим самим поставила під загрозу життя не лише своєї сім’ї, але й автоматично - весь будинок. Хіба ж у Рівненській області мало трапляється випадків отруєння через самовільне встановлення газових приладів без відома газових господарств та власника будинку?!

Турбують і проблеми з вентиляційними каналами, на які ЖЕКи також не звертають уваги.

- А хто повинен перевіряти заземлення електричних і газових приладів з електроживленням?

- Це також питання власника та балансоутримувача. Останнім часом дійсно набирають системного характеру випадки попадання електричного струму на внутрішньо-будинкові інженерні комунікації, в тому числі й на газові мережі. Це призводить до пошкодження металогумових з’єднань з газовими приладами (плавиться шланг) та витоку газу. Такі випадки вже траплялися в Рівному на вулицях: Міцкевича,32; Вербовій,44; Парковій,2. Люди відразу зверталися до нас, але це, вибачте, не наша юрисдикція.

- Чи часто непорозуміння між “Рівнегазом” та власником житлового фонду зосереджується на фінансах?

- На жаль, це основна проблема. З початку року силами ВАТ “Рівнегаз” виконано ремонт систем газопостачання у наступних будинках: вулиця Паркова, №№2, 6, 8; вулиця Чорновола,7; вулиця Дубенська,280. Останній будинок - вулиця Ст.Бандери, 15, де колектор попускав газ. Роботу провели, а гроші за неї так і не отримали. Як це не сумно, заручниками цієї ситуації стали люди - мешканці цього будинку. Але ми - не благодійна організація, працювати безкоштовно не збираємося.

У нас на балансі понад 8 тисяч кілометрів підземних газопроводів, які також потрібно ремонтувати. Ми це не можемо не зробити, знаючи можливості газу. Наприклад, за минулий рік “Рівнегаз” витратив близько 4 мільйонів гривень на капремонт газопроводів і споруд на них по всій області, зокрема - в Тайкурах, Колоденці тощо.

- До чого, по великому рахунку, може призвести неналежне утримання газопроводів?

- При всіх позитивах газ має одну негативну, я б сказав, смертоносну властивість. Про наслідки навіть говорити моторошно… Сподіваюся, що в найкоротші терміни ми вирішимо цю проблему, щоб мешканці Рівного, працівники ЖЕКів і “Рівнегазу” спали спокійно.

- Чи є дієві методи впливу на ситуацію?

- Неодноразовими листами, в першу чергу власників будинків, ми повідомляли про дану ситуацію. Вплив? Припинимо подачу газу на житлові будинки.

- Тобто, якщо зараз у Рівному 75 проблемних будинків, своїм вольовим рішенням Ви можете відключити їх від газопостачання?

- Під час аварійної ситуації ми будемо змушені це зробити.

- Що може остаточно вирішити проблему?

- Від людей просимо єдине - не проводити власноруч ремонти, не перебудовувати системи опалення та газопостачання житлового будинку, дотримуючись правил безпечного використання газових приладів у побуті. При появі запаху газу потрібно негайно зателефонувати за номером - 104.

Та, головне, міська рада, а саме управління житлово-комунального господарства Рівного, має зрозуміти, що така проблема існує, і її потрібно терміново вирішувати.

ВАТ “РІВНЕГАЗ” ЩЕ РАЗ НАГАДУЄ, ЩО ПОДАЛЬША БЕЗПЕЧНА ЕКСПЛУАТАЦІЯ СИСТЕМИ ГАЗОПОСТАЧАННЯ МОЖЛИВА ТІЛЬКИ ЗА УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ЇЇ КАПІТАЛЬНОГО РЕМОНТУ.

04.06.2009Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 04.06.2009p. 
На головну сторінку