Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №201 від 18.08.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Велоспорт

Кіровоград підкорили. На черзі - Феодосія

Наша газета уже повідомляла про успішний виступ рівненських велосипедистів на чемпіонаті України з велоспорту-шосе у Кіровограді. На цих змаганнях спортсмен нашої області Анатолій Каштан посів перше місце. Не менш вагомий результат продемонструвала і команда до 23-х років – третє місце. Безпосереднє відношення до бронзового успіху наших майстрів має їх тренер – Анатолій Чаюк (усім відомий чемпіонат світу, олімпійських ігор Сергій Гончар також є вихованцем цього наставника), з яким поспілкувався кореспондент “РР”. Головними темами для розмови були підсумки чемпіонату України і перспективи рівненського велоспорту.

- Хочу назвати кожного з причетних до успіху у Кіровограді, – бере слово пан Анатолій, - це майстри спорту України Олександр Яблонський (студент РЕГІ, ДЮСШ №4), Віталій Сімінський (ДЮСШ №5) та Сергій Бас (ОК ДЮСШ “Колос”). Четвертий спортсмен у нашій команді був із Черкас – Віталій Леонтенко. У командній гонці до 23-х років на 75 км усі вони вибороли третє місце, пропустивши вперед лише представників Миколаєва та Донецька, й залишивши позаду себе ще п’ять команд.

Правила гонки були наступними: команди стартують одна за одною з інтервалом у кілька хвилин, половину дистанції велосипедисти їдуть в одну сторону, далі – у зворотну. Перемагає той, хто показав кращий час. Враховується результат, продемонстрований першими трьома велосипедистами. Наш час на змаганнях - 1 година 40 хвилин.

- А чому в команду був запрошений велосипедист із Черкас? Області бракує майстрів велоспорту?

з велоспортом- шосе у нас дійсно важко. Розумієте, протягом десяти років такого виду не існувало взагалі. Лише нещодавно він знову почав відроджуватися. Тому підібрати чотирьох рівноцінних спортсменів для участі у таких змаганнях, як чемпіонат України, може дозволити собі далеко не кожна область.

- Пане Анатолію, яких іще успіхів у велоспорті досягнули рівняни, і як розвивається цей вид спорту на теренах області?

- Високих результатів нашими майстрами досягнуто вже чимало. Так, у юніорській першості Європи брали цього року участь мої вихованці Ольга Полховська та Анатолій Каштан. Оля на цих змаганнях не обмежилася простою участю, а посіла сьоме місце, що вважається пристойним результатом. Продовжує виступати за збірну України Сергій Гончар. Зараз він готується до елітного чемпіонату світу, який пройде в жовтні цього року в Іспанії. Дуже задоволений я і виступом на цьогорічному чемпіонаті України у Чернівцях майстра спорту України Олександра Шейдика (товариство “Колос”). Олександр посів на змаганнях шосте місце серед двадцяти професіоналів. Цікавим є те, що мій спортсмен зайняв найвище місце у гонці серед тих велосипедистів, які тренуються в Україні – усі інші роблять це за кордоном.

Уже згадувані мною Гончар і Полховська є членами штатної збірної України, у складі якої готуються до виступів на Олімпіаді-2008 у Пекіні.

Отже, як бачите, велоспорт у нашій області стрімко розвивається, шкода лише юнацький спорт, котрий не отримує стабільного фінансування, і перебуває фактично у занепаді.

- На завершення хотілося б почути про плани на майбутнє...

- Сезон наближається до свого закінчення. Зараз ми розпочали підготовку до чемпіонату України у багатоденній гонці. Поки що готуємося у Рівному, але завершальний етап підготовки проведемо в Феодосії, де й відбудуться змагання. Команда стартує на цьому чемпіонаті не вперше. Посідали ми на ньому вже і призові місця – друге та третє. Потім плануємо взяти участь у чемпіонаті серед юнаків, що пройде в Тернополі. Ну і, звичайно, вболіватимемо за Сергія Гончара у гонках чемпіонату світу.

- Дякую за розмову. Успіхів Вам, а також Вашим вихованцям!

18.08.2005Павло ДУТКО



Рівне-Ракурс №10 від 18.08.2005p. 
На головну сторінку