Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №399 від 04.06.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Засвітилися!

Від столиці бурштинового краю - столиці України

Від столиці бурштинового краю - столиці України

Вперше в історії Рівного місцеві митці представили свої доробки в історичному місці Києва - музейному комплексі “Золоті Ворота” на виставці “Український бурштиновий світ”.

Ініціатором цієї поїздки стала заступник міського голови, депутат облради від БЮТ Галина КУЛЬЧИНСЬКА. “Ні для кого не є секретом, що найбільші і найдревніші запаси бурштину на Поліссі - в Рівненській області, - говорить вона. - Тому про унікальність нашого краю варто розповідати і показувати наочно. Тим більше, що місцевих майстрів, які займаються створенням картин і виробів з бурштину - достатньо. Ви знаєте, кому в світі найбільше потрібен цей теплий камінь сонця? Арабським Еміратам, де бурштинові вервиці вважаються чимось надзвичайним, і Японії. Тож маємо унікальне родовище, але не вміємо його правильно подати. Саме тому ми придумали проект “Від столиці бурштинового краю - до столиці України” і приурочили його до днів Києва”.

Разом із Галиною Кульчинською у столиці побували майстер з народної вишивки Людмила Лисюк, з художньої кераміки - Віра Чернієнко; майстриня оберегової ляльки Ірина Зайцева; автор годинників з кераміки Анна Кривошанська, Руслан Абрамовський, який виготовляє фігурки з глини; директор фірми “Ріше Бурштин” Галина Усик. Вироби майстрів були філігранно оздоблені “сонячним каменем” за всіма канонами стародавніх традицій бурштинового промислу.

Не передати словами, наскільки гарно і гармонійно рівненські доробки дивилися на фоні старих стін “Золотих воріт”. Неперевершено і колоритно виглядали й четверо учасників художнього колективу “Веснянка” Віктора Ковальчука, одягнені в старовинне національне вбрання.

Ляльки-обереги, модельні сукні, картини та ікони, виготовлені за унікальною технологією з використанням бурштину, кераміка, відповідне музичне оформлення - все це мало на меті продемонструвати унікальність бурштинових традицій Рівного. “Засвітилися”, одним словом, рівняни на цілу Україну.

04.06.2009Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 04.06.2009p. 
На головну сторінку