Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №400 від 11.06.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Фінанси

Інтерв’ю з Головою Правління КРЕДОБАНКу Іваном Феськівим:

Інтерв’ю з Головою Правління КРЕДОБАНКу Іваном Феськівим:

Пенсіонери чи не найкращі клієнти банку…

Нині на фінансовому та валютному ринку склалася така ситуація, що пересічний громадянин змушений цікавитися курсом валют, ситуацією у банківській сфері, приглядатися до певних фінансових установ та ставити серйозні питання до експертів. Саме такому експерту з банківської сфери, голові правління ВАТ “КРЕДОБАНК”, пану Івану ФЕСЬКІВУ (на фото), ми би хотіли сьогодні поставити запитання.

- Розкажіть, будь ласка, як зараз почуває себе банківська система нашої країни?

- Нині банківський сектор вступив у період часткової стабілізації, що відбулося завдяки стабілізації валютного курсу та проведенню Національним банком України цільових аукціонів продажу валюти за пільговим курсом, - коментує питання Голова Правління КРЕДОБАНКу, пан Феськів. - Але банківська система не є ізольованою системою, вона нерозривно зв’язана з загальною економікою країни, і тому лише покращення макроекономічної ситуації сприятиме повноцінному відновленню роботи банків та інших фінансових установ. Звичайно, велику роль зіграло те, що припинився “панічний” відтік депозитів вкладників з банків. Клієнти почали відновлювати свої стосунки з фінансовими установами, відкривати нові депозити.

- Тоді як у такий нестабільний час обрати надійний банк, що буде працювати далі, а не “складе свою голову” у кризу?

- Криза виявила, - пояснює ситуацію Іван Феськів, - що фінансові показники банку, такі як наявність прибутків чи інше, не завжди свідчать про його фінансове здоров’я чи стабільність. Найкраще говорять про надійність банку його практичні дії, такі як виконання зобов’язань перед клієнтами (вчасно повернені депозити, виплачені відсотки, проведені протягом одного дня платежі клієнтів). Наприклад, КРЕДОБАНК, навіть під час загострення кризи, залучав дорогі міжбанківські ресурси, іншими словами, переплачував за гроші, аби сумлінно та в строк виконати свої обов’язки перед клієнтами. Важливо також те, яку фінансову чи іншу ресурсну підтримку надають банкам їх власники та інвестори. Адже, як ми бачимо, сьогодні мають значні проблеми та тимчасову адміністрацію переважно банки з вітчизняним капіталом. Тоді як, маючи у акціонерах таку потужну фінансову установу з 90-річною банківською історією, як найбільший польський банк РКО Вank Рolski, КРЕДОБАНК отримує вагому підтримку у своїй роботі під час кризи.

- Чи залишається актуальною для банку проблема відтоку депозитів?

- Взагалі відновлення стабільного потоку заощаджень на банківські рахунки є дуже важливим питанням для усієї української економіки. Лише за умови зростання обсягів депозитів у банках можливо говорити про відновлення повноцінного кредитування українських підприємств, які зараз відчувають значну потребу у кредитних коштах для відновлення обсягів виробництва. За рахунок стабілізації курсової ситуації, з квітня місяця у банківському секторі спостерігається приріст депозитів фізичних осіб. Для мене, як керівника КРЕДОБАНКу, дуже приємним є той факт, що темпи приросту коштів населення у нашому банку є суттєво вищими за середні по банківській системі - це засвідчує вищий рівень довіри клієнтів до КРЕДОБАНКу.

- І як Ви бачите подальшу ситуацію?

- Якщо говорити мовою цифр, то за останні два місяці, тобто, квітень-травень, строкові депозити фізичних осіб у КРЕДОБАНКу зросли на понад 100 мільйонів гривень. Ще майже на 32 мільйони гривень збільшилися строкові депозити юридичних осіб. Перші дні червня свідчать про збереження цієї позитивної тенденції.

- Ми говорили про депозити юридичних та фізичних осіб, а що Ваш банк може запропонувати більш незахищеним верствам населення, таким клієнтам як пенсіонери, багатодітні сім’ї, інші отримувачі допомоги від держави?

- Згідно з договором, з Пенсійним Фондом України від 22 травня цього року КРЕДОБАНК здійснює ви-плати пенсій та соціальних допомог за згодою одержувачів на їх особисті карткові рахунки, відкриті за їх бажанням у банку. Причому одержувачі мають багато додаткових переваг, які банк надає їм як клієнтам.

- Яким категоріям клієнтів цікава така співпраця?

- Наприклад, це пенсіонери, які не проживають за адресою прописки, чи переїхали, - їх гроші можуть просто лежати на пошті до місяця часу. А банк запропонує їм щомісячне нарахування відсотків на залишок коштів на їх пенсійному рахунку. Також вигідно мати рахунок тим клієнтам, які не одразу використовують всю пенсію, а намагаються заощаджувати, або, наприклад, проживають із дітьми, що утримують їх. Та й, взагалі, це зручно, не потрібно стояти в черзі на пошті за своїми грошима, чи пильнувати певний час, коли поштар принесе пенсію. А знімати у банкоматі з карточки надійного банку у будь-який зручний час стільки коштів, скільки треба, чи розраховуватися за велике придбання у магазині, не хвилюючись втратити заощаджені кошти. Якщо хтось із клієнтів з пересторогою користується банкоматом, то отримати гроші він може у будь-якій зі 172 філій і відділень банку, розташованих по всій Україні.

- Ознайомте детально, які додаткові переваги отримає пенсіонер, співпрацюючи з банком при отриманні пенсій?

- Як я вже казав, це щомісячне нарахування підвищених відсотків на залишок коштів на пенсійному рахунку людини. Безкоштовна можливість зняття коштів 24 години на добу, 7 днів на тиждень, більш ніж у 3000 банкоматах на території всієї України. Також можливість отримання людиною інших переказів у гривнях на свій рахунок, скажімо, від родичів. І, звичайно, можливість отримати кошти за першою вимогою. У КРЕДОБАНКу працює служба клієнтської підтримки за тел. 8-800-500-8-500 і при виникненні запитань клієнт-пенсіонер безкоштовно, у будь-який час, може звернутися до спеціаліста банку. Додатково, спеціально для клієнтів-пенсіонерів Банк приготував вигідні депозитні програми, які дозволять людям: отримати підвищену ставку по депозиту, розмістити вільні кошти на зручні терміни від 7 днів до 2-х років, щоб, скажімо, накопичити на навчання внуків чи їх весілля. А ще стати учасником “Бонусної програми від ВАТ “КРЕДОБАНК” та отримувати надбавку до процентної ставки, за своїм депозитом.

- І ще питання наостанок: чи пов’язано відкриття рахунку в банку для пенсіонерів чи утримувачів соціальної допомоги, з додатковими матеріальними витратами? Чи отримує Банк якусь комісію від пенсіонерів чи Пенсійного фонду?

- Ні, обслуговування карткового рахунку за даною програмою абсолютно безкоштовне. Також для Пенсійного Фонду послуги банку по операціях програми безкоштовні. Банк зацікавлений у роботі за цією програмою, адже має змогу таким чином залучити нових клієнтів, запропонувати їм інші свої послуги, а, з іншого боку, у міру сил підтримати їх у цей нелегкий час. А, загалом, досвід нашого банку свідчить, що саме пенсіонери є чи не найкращими клієнтами, найбільш відповідальними і сумлінними, зацікавленими у довгостроковій співпраці з надійним банком, а не тільки у швидкій вигоді.

Ліц. НБУ № 43 від 27.01.2006р.

11.06.2009Спілкувалася Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 11.06.2009p. 
На головну сторінку