Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №400 від 11.06.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Музеї Рівного потребують охорони

Нинішня система охорони нашої культурної спадщини бажає кращого, вона є саме такою, яка потрібна злодіям.

На Рівненщині близько 20 музеїв і практично всі вони - в критичному стані. Одні страждають через погане фінансування, інші - через чи не постійне посягання на їхню територію, на якій знаходяться приміщення і які є пам’яткою архітектури, та практично всі - через погану охорону. Найкращою системою безпеки для нашої культурної спадщини є банківська: сигналізація - така, яка є в банках. Але це лише гіпотеза. Проблема полягає в тому, що, на жаль, наші музейні споруди за технічним станом не відповідають необхідним нормам, аби впровадити у них ці системи. До того ж, в кожному конкретному випадку потрібно окремо вирішувати цю проблему. Наприклад, багато музейних приміщень є пам’ятками архітектури й інколи там неможливо поставити необхідні двері чи встановити сигналізацію. Та навіть мінімум допоміг би втримати наші пам’ятки в цілісності. Наприклад, та ж банальна охорона.

За словами заступника начальника управління культури та туризму Рівненської ОДА Світлани ХОМ’ЯК, проблема охорони музейних експонатів стоїть в області досить гостро. Лише в обласному краєзнавчому музеї є спеціально обладнана кімната, яка підключена до сигналізації. Саме туди звозяться найцінніші експонати зі всієї області. Але так не повинно бути, кожен музей повинен жити своїм окремим життям і не тремтіти від кожного шурхоту за свої експонати. Для посилення охорони та облаштування сигналізацією приміщень культурних спадків, працівники музейних установ Рівненщини просять виділити 280 тисяч гривень. Саме з цією пропозицією вони звернулися до депутатів обласної ради.

Загалом система охорони музеїв потребує модернізації. Музей має реагувати на новітні системи, розробки, а не бути відокремленою часткою від сучасних процесів, які проходять повз них. У приватних музеях впроваджують ефективні системи охорони, бо вони мають гроші, а маленькі - районні - залишаються поза увагою.

Тепер, коли влада виділила кошти на охорону пам’ятків культури, можливо, все зміниться, і не будуть з цього часу ласі на “старовину” руки красти те, що погано лежить.

11.06.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 11.06.2009p. 
На головну сторінку