Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №401 від 18.06.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Якість життя

У Рівному отруїлося 30 осіб,

У Рівному отруїлося 30 осіб,

або як споживання зіпсованого холодцю призводить до інфекційних хвороб

14 червня у Рівненську центральну районну лікарню з первинним діагнозом “гострий гастроентероколіт”, або простіше - гостре кишкове захворювання, госпіталізували 22 особи. За останніми даними, кількість отруєних зросла вже до 30 чоловік. Їх об’єднують не лише діагноз і лікарня, де вони зараз перебувають, але й причина отруєння - холодець, який хворі куштували напередодні на святкуванні дня народження свої колеги.

Із настанням літнього періоду зросла кількість харчових отруєнь, пов’язаних із вживанням бактеріально забруднених продуктів. Це відбувається зазвичай через ігнорування елементарних норм гігієни.

12 червня працівники Рівненського облмуздрамтеатру в одному з кабінетів закладу святкували день народження своєї колеги. Як зазначив заступник директора Рівненського обласного музично-драматичного театру Степан СТРОЧАН: “День народження проходив по-культурному: був лише солодкий стіл, тобто, чай із тортиком. От, напевне, люди й отруїлися цими продуктами”. Мабуть, така правда для декого не є дивиною, з огляду на те, яким же все-таки недосконалим, а в багатьох випадках і небезпечним є продовольчий ринок України.

Під час госпіталізації самі хворі не могли розповісти, що ж насправді було на святковому столі - їх лихоманило і нудило. До того ж, кількість потерпілих щодня збільшувалася, оскільки, як з’ясувалося, їх хвороба почала передаватися оточуючим.

Завідуючий інфекційного відділення для дорослих Рівненської центральної міської лікарні Сергій ДОРОШЕНКО розповів, що до його відділення “гості іменинниці” потрапили із високою температурою, нудотою, яка супроводжувалася блюванням. Наразі стан здоров’я госпіталізованих досить різний. Як констатують лікарі, семеро знаходяться у важкому стані, двадцятеро - у стані середнього ступеня важкості. Пан Дорошенко акцентує на тому, що хворим доведеться ще “довгенько” затриматись у стінах медзакладу - лікування такої хвороби довготривале.

З’ясовувати обставини отруєння взялася Рівненська обласна санітарно-епідеміологічна станція, яка проводила мікробіологічне дослідження відібраних проб. Завідувач епідеміологічного відділення обласної СЕС Анатолій РЄЗНІКОВ пояснює, що люди самі собі нашкодили, так як порушили технології приготування їжі. “Зі страв, які були на святковому столі, на аналіз відібрали сім. Небезпечними серед них виявилися: холодець, який всю ніч стояв на підвіконні, а не, як належить, у холодильнику; печінковий торт; салат із яйцями та бочок. Названі страви готувалися не за правилами гігієни, адже нарізалося все на одній дошці”, - говорить Анатолій Петрович. Що ж до солодкого торта, на який нарікали у драмтеатрі, то, вочевидь, саме він не був зіпсованим.”

За остаточним висновком експертизи стало відомо, що збудником інфекції є паличка сальмонели.

Це вже другий випадок масового харчового отруєння з початку року. Перший трапився у селищі Клевань Рівненського району. В центральні районну та міську лікарні у стані середньої важкості з попереднім діагнозом - харчова токсикоінфекція, було госпіталізовано 25 осіб (із них - п’ятеро дітей). Усі постраждалі перебували на обіді з нагоди свята Трійці в селі Дерев’яне, того ж району.

Основною причиною спалаху інфекції є банальна необізнаність нашого населення з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів, які часто знаходяться в антисанітарних умовах та без належного температурного режиму. Лише дотримуючись канонів гігієни, можна запобігти виникненню спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, зберегти себе, рідних та оточуючих від небезпечних хвороб.

18.06.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 18.06.2009p. 
На головну сторінку