Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №416 від 01.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Начиталися

На українську книгу грошей немає

На українську книгу грошей немає

Українське книговидавництво в умовах кризи почало “пасти задніх”. Наприклад, депутатам обласної ради не вдалося збільшити фінансування на книговидавництво місцевих авторів. Окремі можновладці вважають, що виділені цьогоріч 34 тисячі гривень - це крапля в морі. Якщо попит на книги знижуватиметься так само стрімко, то існує загроза того, що вже в найближчий час половина українських видавництв може просто зникнути.

Пояснення цього гострого питання одне і досить логічне - з приходом кризи українці стали витрачати на книжки набагато менше грошей. Обсяги продажу скоротилися приблизно на половину, порівняно з минулим роком. “Фінансова криза вплинула на реалізацію книжок, у тому числі й дитячих. Книжки ніколи не були споживчим пріоритетом для українців. У нас на першому місті стоїть мобільний зв’язок, алкоголь, тютюн. На це витрачається в десятки разів більше грошей, ніж на видання”, - говорять продавці книжкових магазинів Рівного.

Попри це товарознавець книжкового магазину “Слово” Галина СВИНАРЧУК говорить, що попит на українську книгу не впав, а, навпаки, зріс, особливо на твори молодіжних письменників Ірени Карпи та Любка Дереша. “Ціни на книги зросли в середньому на 10 відсотків. Проте російське видання коштуватиме ще дорожче. Якщо такої самої якості українська книга коштує 43 гривні, то вже російська обійдеться вам аж у 85 гривень”.

На полицях рівненських книгарень переважає, звісно, українська книга. Проте деякі бібліотеки Рівненщини відчувають певний дисбаланс. Відсутність належних коштів унеможливлює купівлю бібліотеками навіть того обмеженого українського асортименту, що зараз пропонується. У бібліотеках, особливо сільських, не вистачає популярної, навчальної та довідкової літератури, книг з питань краєзнавства, історії, культури, економіки, права, а також художніх творів сучасних українських письменників. Сільські бібліотеки майже не мають вітчизняних періодичних видань. Але офіційних скарг ніхто так і не чув, нарікання є, але - тишком-нишком.

Протилежну динаміку щодо надходження книг відчуває Рівненська обласна бібліотека. За словами директора Валентини ЯРОЩУК, щороку на полицях з’являється близько шести тисяч назв. І це не дивно, - адже заклади такого типу забезпечують на “ура”, до того ж вони мають немалу кількість благодійних інвесторів, які й жертвують у її фонд книги.

Проте треба відзначити і той факт, що бібліотеки області, у тому числі й сільські, мають позитивну практику використання українських видань. Безперечно, що збільшення цих показників пов’язане зі зростанням інтересу населення до історії та культури рідного краю, навчальними, професійними потребами. Тішить і те, що люди самі зацікавлені у популяризації української культури, мови та української книги зокрема. А відтак, час від часу книжки таки купують.

01.10.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 01.10.2009p. 
На головну сторінку