Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №416 від 01.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без рецепта

Рисові сніданки

Рис - універсальна культура, у ньому є все, що потріб-но людині: вітаміни, амінокислоти, мінеральні солі, жири, білки, крохмаль, стверджує Інтернет-видання “Ваше здоров’я”. Та найцінніші складники, зокрема, й вітаміни, мінеральні солі, містяться в зовнішній оболонці зерна та в зародку. Коли ж харчуватися очищеним рисом, з якого ці нутрієнти видалено, розвивається нестача вітаміну В1, що й спричиняє деякі хвороби.

Людина користується зерном рису різного ступеня обробки. Шала - це природне зерно; бурий чи коричневий рис - зерно без зовнішньої оболонки; шліфований рис позбувся зовнішньої оболонки, частково зародка і плодової оболонки. Полірований рис повністю очищений від оболонок та зародка. Японці та інші народи Сходу надають перевагу рису шала чи бурому. Якої ж якості рис їмо ми - можна уявити з наведеної вище характеристики. Однак справі можна зарадити, якщо до рису додавати під час його приготування пшеничні висівки (на 1 склянку - третину склянки висівок) або різні овочі чи фрукти (приміром, родзинки, чорнослив, кабачки, гарбузи тощо).

Насамперед рис використовують при засміченості організму, бо він здатен витягувати з кишечника, шлунка, органів статевої сфери, суглобів те, що спричиняє в них патологію: різні отрути, організми-паразити, холестерин, надлишки жовчі, слизу, солей.

Дж.Осава - розробник теорії раціонального харчування - макробіотики - вважає дуже простим і ефективним способом очищення організму щоденне споживання натще однієї-двох столових ложок сирого рису чи рисового борошна (звісно, мовиться про повноцінний рис). Цю порцію зерна потрібно дуже ретельно пережовувати (не менше 50 разів), не запивати і взагалі до обіду нічого іншого не їсти. Курс лікування - 5-7 днів.

Інша методика очищення - це рисові сніданки. Рис готують спеціально: 2,5-3 кг рису промивають проточною водою (8-10 л) у відрі по 25 хв. щодня протягом тижня чи й довше, аж поки вода не стане під час промивання чистою. Внаслідок цього з рису вимивається слиз і він стає ніби пористим, набуває здатності втягувати в себе. Такий рис слід висушити і скласти в паперовий пакет. Для приготування сніданку треба взяти 1 ст. л. (30 г) рису, залити водою і варити 20-25 хв. (добре б воду змінити 1-2 рази). Готовий рис промити перевареною гарячою водою і з’їсти теплим натще. Їсти чи пити щось інше можна не раніше, як за чотири години. А от за годину перед рисовим сніданком рекомендують з’їсти 1-2 яблука, бажано печених. Під час такого очищення не треба вживати м’яса та копчення, сіль, жирні, гострі страви, алкоголь. Термін лікування - не більше 3 місяців, а повторити можна через 2 роки, не раніше.

У разі остеохондрозу рекомендують рисову дієту протягом 42 діб. Потрібно залити водою у 6 півлітрових банках по 2 ст. л. рису, добре очищеного та промитого. Банки пронумерувати і накрити марлею. Через добу злити воду з першої банки, а рис перекласти в каструлю і варити 5 хвилин у 0,5 л води. Після того, як з’їсти цей рис, до обіду більше нічого не вживати.

(Початок. Продовження в наступному номері)

01.10.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 01.10.2009p. 
На головну сторінку