Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №417 від 08.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуально

У Рівному готують тепломережі

У Рівному готують тепломережі

Роботу комунальників оцінить зима

Рівняни з нетерпінням чекають, коли в їхніх домівках нарешті стане тепло. Міська ж влада сподівається виправдати очікування мешканців. Навіть спеціальну комісію створили, аби перевірити стан тепломереж до нового опалювального сезону. Сподіваємося, що труби “витримають” і нові гарячі ціни на газ, а мешканці - справно платитимуть за довгоочікуване тепло.

Ось що цікавить пересічного мешканця перед початком зими: коли буде тепло, скільки коштуватиме, і чи не станеться так, що вже з першим поданням опалення мережі не витримають тиску? Погодьтеся, питання справедливі, зважаючи на те, що щороку опалювальний сезон в більшості міст України відкладається на невизначений термін. Тож ми вирішили з’ясувати поетапно, що потрібно для того, аби в домівках потеплішало.

Почали із труб, оскільки саме дірява тепломережа може надовго принести холод в оселі рівнян. З’ясувалося, що нещодавно у міськвиконкомі відбулася розширена нарада, на якій комунальники підбивали підсумки підготовки Рівного до опалювального сезону. За словами керівників комунальних підприємств, котельні, тепломережі та самі теплопостачаючі підприємства до подачі тепла готові, а, отже, їхній технічний стан дозволяє розпочати опалювальний сезон вчасно.

- У цьому році на котельні, інженерні мережі державних субвенцій не надійшло, - розповідає заступник міського голови Олексій ХМИЛЕЦЬКИЙ, - тому й довелося нелегко. Турбує інше - якою буде цьогорічна вартість газу…

Міські чиновники запевняють, що загрози не розпочати опалювальний сезон із технічних причин немає. Натомість його початок, за словами Олексія Хмилецького, залежить від кількох факторів: температурного режиму, плати мешканців за отримані комунальні послуги та від ДК “Газ України”. Питання про підвищення тарифів на опалення поки не постає. До того ж, чиновники не обіцяють, що тепло в оселях рівнян з’явиться вже 15 жовтня. Зараз це питання покладено на розсуд міської влади.

- На жаль, сьогодні житлово-комунальне господарство працює в політичному полі, немає нормального законодавства, правил гри. Ми ж зобов’язані забезпечити життєдіяльність міста, - коментує заступник міського голови.

Міський голова Рівного Володимир ХОМКО сподівається, що місто таки отримає кредит, щоб заплатити за спожитий газ і увійти до нового опалювального сезону без боргів перед НАК “Нафтогаз України”. Тим більше, що за справу взялася Прем’єр-міністр. На нещодавній селекторній нараді за її участі піднімалося питання початку опалювального сезону. З’ясувалося, що ситуація по Україні однакова у всіх містах - жодне не має коштів розрахуватися за газ. А прийняте влітку рішення про те, що Ощадбанк під гарантії уряду дасть кредити, лишилося проігнороване. “Ми ж підготували документи і здали їх вчасно - першими чи другими, але..”, - розчаровано говорить голова. Сьогодні жодний комерційний банк не дасть теплопостачальному підприємству кредит, оскільки розуміє, що такий проект дуже ризикований. Залишається розраховувати на державні банки і на гарантії уряду. Володимир Хомко сподівається, що ситуація таки виправиться. І вибори, до речі, містам “на руку”.

Однак, навіть незважаючи на складну фінансову ситуацію в країні, місцеві теплопостачаючі підприємства намагаються самотужки впоратися з проблемою. Так, нещодавно рівненська теплопостачаюча компанія “ЕСКО-Рівне” виграла грант на 13 мільйонів доларів від американської агенції міжнародного розвитку USAID. Кошти будуть спрямовані на модернізацію теплопостачання у нашому місті, зокрема, встановлення лічильників тепла, підготовку фахівців, проведення енергоаудиту тощо. Офіційне підписання меморандумів учасників проекту відбудеться у Києві 13 жовтня.

Шлях до тепла важкий і довгий, а часу залишається все менше. Підбиваючи підсумок, констатуємо, що єдине, у чому на сьогодні можуть бути впевнені рівняни - опалювальний сезон таки розпочнеться. Погасити заборгованість за блакитне паливо теплопостачальні підприємства також зможуть - адже в Україні розпочинаються вибори. Але зі стовідсотковою готовністю до зими тепломереж ми і досі не знаємо, чи зможемо грітися у домівках, якщо надбавка по тарифах також виявиться стовідсотковою.

08.10.2009Катерина ЛАВРЕНЮК Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2009p. 
На головну сторінку