Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №420 від 29.10.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Як нас дурять

Роботу знайти легко, а влаштуватися - ні!

Пошук роботи - справа не з легких. Та ще й економічна криза стала плодючим підгрунтям для нечесних людей, бажаючих нагріти руки за рахунок зростаючої армії безробітних. Висока зарплата і мінімум вимог - ось на що “клюють” довірливі українці, вимучені тривалими пошуками роботи. Але, як правило, у фіналі претендент залишається без грошей і без роботи. Тому й зловити на вудку “лоха” дуже просто. Отже, як сьогодні обманюють співгромадян на ринку праці.

Одна з найпоширеніших шахрайських схем (на яку й купився мій знайомий) - ненав’язливе вимагання грошей під час прийому на роботу. Зазвичай компанії пропонують кандидату на місце пройти платне навчання, без якого він нібито не зможе розібратися в тонкощах своєї нової посади. Курси можуть коштувати до 1000 гривень, а тривати - два-три тижні. Витративши час і гроші на здобуття не дуже потрібних знань, претендент залишається ні з чим - в зв’язку із тим, що ситуація змінилася, йому пропонують прийти “пізніше”, наприклад, через кілька місяців. Ще один варіант - продаж майбутньому співробітнику необхідних для роботи довідників, книг і дисків з навчальними матеріалами. Коштують вони разів у чотири дорожче, ніж на найближчому книжковому лотку. Купивши їх, претендент також залишається ні з чим.

Але ж ні у кого не виникає й думки, що влаштування на роботу повинне бути безкоштовним, а витрати на себе має брати роботодавець.

Буває так, що претенденту для підтвердження його лояльності до майбутнього роботодавця пропонують скористатися послугами компанії. Наприклад, в страховій фірмі можуть нав’язати послугу страхування вашого життя, а в банку або кредитній спілці змусити покласти гроші на рахунок. На роботу в таких випадках також беруть вкрай рідко.

Махінатори можуть не лише намагатись видурювати гро-ші, а й використовувати претендентів як дармову робочу силу. Наприклад, перекладачеві можуть запропонувати для оцінки його здібностей перекласти з десяток сторінок, а рекламісти писатимуть “на халяву” піарні матеріали. У таких випадках слід бути обережним і поцікавитись, чому обсяги роботи настільки великі. Або ж кандидата можуть взяти на роботу з низьким рівнем оплати на час випробувального терміну і сказати йому “до побачення” після його закінчення, мотивуючи тим, що він його не витримав. Аби уникнути таких випадків, бажано заздалегідь детально обговорювати з роботодавцем усі умови прийому на роботу.

Сучасні шахраї досить винахідливі й кмітливі, скориставшись наївністю потерпілого від безробіття, вони вдаються до махінацій, використовуючи телефон. Здавалося б, що ж тут складного - і йти нікуди не треба, просто треба подзвонити (на прикладі реальної історії). Але ні, тут і повинні були закрастися сумніви. У рекламних газетах є чимало таких оголошень: “Пропонуємо роботу без особливих навичок. Заробітна плата - від 3500 гривень”.

Ну хто б не піддався такій спокусі, тим більше, якщо вже другий місяць поспіль - без роботи. Людина відразу зі стаціонарного телефону набирає вказаний в оголошенні номер, проте у слухавці жіночий голос співчутливо повідомляє: “На жаль, цієї вакансії вже немає, але у нас є інші пропозиції. Зателефонуйте у відділ кадрів”. Саме у цей момент нещасний і потрапляє на гачок. Людина набирає номер мобільного, а там відповідач: “Ви зателефонували на пошук роботи. На жаль, ми не можемо вам зараз відповісти. Зателефонуйте, будь ласка, за цим номером…”.

По інерції шукач роботи знову набирає заповітні цифри, а вже після цього на нього чекає довге анкетування. Клієнта просять вибрати потрібну вакансію, одразу попередивши, що найцікавіші посади у кінці списку, тоді просять вказати номер контактного телефону та домашню адресу…

Коли всі формальності вирішено, приємний жіночий голос у слухавці запропонував чекати дзвінка від роботодавця. Чекав і дочекався…

Про кінцеву вартість свого “працевлаштування” спраглий на роботу дізнався тоді, коли прийшов рахунок за телефонні розмови. На ньому була така астрономічна сума, яку “не потягне” навіть працююча людина, що вже казати про безробітного. За підрахунками знайомого, кожна хвилина розмови з відділом кадрів обійшлася йому у 40 гривень.

Шахрайську компанію інколи можна розкусити ще під час ознайомлення з її оголошеннями про працевлаштування. Зазвичай вони не інформативні, у них пропонуються надто великі суми заробітку, відсутня назва посади і опис обов’язків співробітника. Оголошення може звучати приблизно так: “Провідній компанії потрібні спеціалісти для роботи в офісі, щоденний заробіток від 100 доларів”. При цьому вкрай рідко зазначаються номери стаціонарних телефонів, як правило, лише мобільних.

Якщо ж шахраїв не вдається виявити при вивченні оголошення про вакансію - вони самі себе можуть викрити на співбесіді. По-перше, в нечесній компанії можуть спробувати за щось взяти з претендента гроші, аж до оплати за проходження професійного тесту, по-друге, можуть даватися великі обіцянки про кар’єрне зростання, але при цьому пропонуватися маленька зарплата, по-третє, часто претенденту не надається часу на вивчення договору про працевлаштування, йому пропонується одразу ж його підписати. На жаль, у ньому буває надто багато “підводних рифів”, котрі помітні лише під час уважного вивчення. Тож треба не лінуватися, а прискіпливо все перевіряти.

І варіантів таких безліч. Так що при пошуку роботи не ведіться на “ексклюзивні” пропозиції - вас “розводять”. Адже безкоштовний сир - лише у мишоловці. У будь-якому разі, якщо вам на очі трапилася така приваблива пропозиція, зверніться спочатку до фахівців з працевлаштування за допомогою. У результаті це втримає вас від зайвих фінансових витрат і збереже ваші нерви та гаманець.

Ось так бідних людей “розводять” на гроші. І, здається, що твоє життя - суцільний “лохотрон”, а ти бігаєш по колу, наче ховрашок, і кінця-краю не видно цинізму та ницості!

29.10.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 29.10.2009p. 
На головну сторінку