Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №423 від 26.11.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Переконання *

Держава, яку ми приймаємо

Держава, яку ми приймаємо

За повернення державних цінностей виступає кандидат на пост Президента України, лідер “ФРОНТУ ЗМІН” Арсеній Яценюк

“Чотири кити” і перемога над корупцією

На думку Арсенія Яценюка, яку він висловив у програмі “Новий курс”, альтернативи модернізації України сьогодні не існує. Нагадаємо, здійснити її він пропонує за допомогою нової індустріалізації, прискореного розвитку сільського господарства, забезпечення умов для того, щоб українці були здоровими й освіченими, наявності боєздатної армії.

Проте здійснити задумане - та й узагалі запустити здоровий державний механізм - можна тільки перемігши корупцію в країні, про що також сказано в “Новому курсі” Арсенія Яценюка. Усі ми знаємо, що сьогодні найбільші партії фактично ділять країну на двох. Вони створили кланову систему і готові замкнути на собі всі важелі влади, змусивши нас остаточно забути, що за Конституцією “єдиним джерелом влади в Україні є народ”. Тому без зміни виборчої системи (потрібно голосувати за конкретну людину, відому своїми справами, а не за закритий партійний список, в якому депутатські місця просто купують) і реформування судової системи в Україні навряд чи хоч якесь добре починання буде успішним.

Десять років на нові проекти

Арсеній Яценюк упевнений: держава має взяти на себе ініціативу і відповідальність за модернізацію країни. План Яценюка розрахований на 10 років. Безумовними пріоритетами є будівництво заводів, енергетичних комплексів, інфраструктури - доріг, магістралей, портів та аеропортів. У державних банках вистачить коштів, щоб профінансувати індустріалізацію, переконаний Арсеній Яценюк. Не розпорошуючи їх, саме держава буде послідовно забезпечувати першочергові об’єкти базовим фінансуванням, вести роботу з інвесторами (які прийдуть, щойно побачать в державі стабільність і чітку вертикаль влади) та контролювати надприбуткові виробництва. Якщо не красти і не розтягувати бюджет на будівництво всього й відразу (бо тоді, як показує практика, не буде нічого), Україні вистачить коштів провести модернізацію. Крім того, на думку екс-міністра економіки, потрібне партнерство з країнами, що мають схожі проблеми, щоб разом знаходити шляхи їх подолання і відбудовувати східноєвропейський простір.

Український земельний капітал

Не менш важливе завдання, на думку Арсенія Яценюка, - зберегти українську землю в українських руках. Не дозволяти спекулювати нею і дати право на її купівлю тільки громадянам України, обмежуючи накопичення землі в одних руках. Використовувати сільськогосподарські землі виключно за призначенням. Втілювати проектний підхід в розвитку села, створивши у всіх галузях великотоварне виробництво як систему повного циклу - від поля чи ферми до кінцевого споживача. Останнє стане можливим завдяки державним дотаціям, які повинні розподілятися прозоро і бути доступними. А щоб простіше було завоювати зовнішній ринок, треба запропонувати сусідам: казахам, росіянам, білорусам та іншим - спільну продовольчу політику.

Медицина може бути безкоштовною...

Бюджетна медицина - реальність, і гроші на неї знайдуться, впевнений Арсеній Яценюк. Адже щороку на охорону здоров’я виділяють чималі кошти з бюджету: тільки за останні сім років видатки держави на медицину збільшилися в шість разів. Проте застаріла структура медустанов може поглинати будь-які кошти - нічого не віддаючи. Потрібно переглянути управління галуззю так, щоб амбулаторна допомога (якої, за великим рахунком, ми найчастіше й потребуємо) розташовувалась максимально близько до місця проживання. А в стаціонарах - сконцентрувати ресурси для професійної та високотехнологічної медичної допомоги.

...А освіта - якісною

Треба припинити експерименти в освітній сфері й забезпечити всім рівний доступ до якісної середньої освіти, вважає політик. Крім того, необхідно повернути в державні вузи держзамовлення, щоб не поповнювати армію безробітних молодих фахівців.

Захист країни та її громадян

Нарешті, якщо ми хочемо бути незалежними, ми повинні стати сильними. Суверенітет держави може забезпечити сильна армія, яка складатиметься з контрактних сил і призову. Країна, що відносно недавно мала потужний оборонний комплекс, у змозі відновити ВПК і забезпечити належну підготовку своїх військових.

... Міф про те, що “держава - це погано” створили для слабких держав сильніші суперники. Все для того, щоб змусити їх жити “за своїм розпорядком”. Але ми пам’ятаємо, що таке сильна держава. Ми знаємо, що буває реальна державна підтримка. Тепер ми можемо використати свій шанс і реально її відчути. В України ще є сила стати державою і подбати про своїх громадян. На цей шлях кличе Арсеній Яценюк.

26.11.2009Богдан БУЙКО



Рівне-Ракурс №10 від 26.11.2009p. 
На головну сторінку