Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №423 від 26.11.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Розслідування

Чорний Квадрат Януковича

Двічі несудимий – двічі кандидат у Президенти

В автобіографії, поданій до Центрвиборчкому, кандидат у Президенти Віктор Янукович написав про... власну несудимість. Тим часом, у 2002 році, будучи кандидатом на нижчий, прем’єрський пост, Віктор Федорович чесно повідомляв про гріхи молодості. Причина нинішнього безпам’ятства очевидна. Днями Центр Разумкова, найавторитетніша компанія з вивчення суспільної думки, повідомила, що 58 відсотків виборців вважають, що особа, яка раніше була засуджена за карні злочини, не має права претендувати на вищий пост у державі - навіть якщо судимість “погасили” у встановленому законом порядку.

Розкручуючи скандал в “Артеці”, Партія регіонів в особі Вадима Колесніченка “скористалася” депутатським зверненням Григорія Омельченка 13.10.2009 р. у Генпрокуратуру. Яким чином непублічне звернення народного депутата в Генпрокуратуру стало надбанням громадськості, потрібно було б поцікавитися в доблесних прокурорських службистів. Адже тісні зв’язки вищого керівництва цього правоохоронного органа з Партією регіонів давно вже є секретом Полішинеля для всього українського політикуму.

Непокарані злочини Януковича

Зі значно меншим бажанням регіонали згадують (а, точніше, намагаються забути) інший запит цього ж депутата. Від 6 жовтня 2004 року. Саме тоді Григорій Омельченко з парламентської трибуни заявив на всю країну, що Віктор Федорович Янукович після двох задокументованих злочинів, за які він був заслужено покараний, був причетний і до третього злочину.

“Після закінчення терміну покарання Янукович знову вчинив важкий злочин і з групою осіб жорстоко побив і зґвалтував жінку, але відкупився від потерпілої, і кримінальна справа була закрита. У міліцейських матеріалах відзначається, що Янукович організував зграю бандитів, що орудувала в Єнакієвому, де вечорами людям було страшно виходити з під’їздів будинків. Лідер регіоналів у минулому виривав із рук жінок, ветеранів війни й праці, сумки із трьома рублями, по-живому видирав з вух дівчат сережки вартістю 10 гривень”, - розповів того дня Омельченко.

Більше того, за словами нардепа, Віктор Федорович “заробив” ще на один строк: “ …коли працював директором автопідприємства, залучався до кримінальної відповідальності за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах. На той час за здійснення цього злочину Кримінальним кодексом передбачалася міра покарання - страта. Але від покарання його врятував колишній народний депутат України, льотчик-космонавт Георгій Береговий”. Як-то кажуть, скільки мотузочці не витися...

На жаль, чомусь на цей запит не відреагували ні Верховна Рада, ні Генеральна прокуратура, ні Президент України... Начебто нічого й не було. Не виступив зі спростуванням і тодішній Прем’єр-міністр України... Віктор Федорович Янукович, що побічно підтверджує вірогідність інформації від народного депутата.

“Тюремні записки” журналіста викрили губернатора Донеччини

Утім, і про перші дві “ходки” Віктора Федоровича громадськість довідалася далеко не одразу, певною мірою випадково. Могутній губернатор Донеччини на стикові XX і XXI століття й не думав афішувати свої гріхи молодості. Темні факти з його біографії виплили випадково, коли журналіста Володимира Бойка в 2002 році за серію викривальних матеріалів про корупцію в податковій міліції й прокуратурі в Донецькій області у виданні “Україна кримінальна” правоохоронці під вигаданими звинуваченнями взяли під варту. Як писав пізніше сам Бойко, “помістити в такі місця журналіста - однаково, що запустити козла в город”.

У камері репортер познайомився зі старим кримінальником Квадратом, який і повідав акулі пера про першу ходку глави Донецької обладміністрації. Про заретушовані факти з біографії губернатора журналіст розповів “Україні кримінальній” у своїх “Тюремних записках”. Реакцію Януковича на публікацію Бойко описує так: “Про те, що трапилося з Януковичем, коли йому на стіл поклали роздруківки “України кримінальної”, важко описати - працівники Донецької обладміністрації пошепки розповідали, що в такому стані ніколи не бачили Віктора Федоровича, який, за їхніми словами, начебто наказав вчинити зі мною так само, як і зі слов’янським журналістом Ігорем Александровим”. Нагадаємо, що Александрова за викривальні факти корупції в Слов’янську до смерті забили бейсбольними бітами.

Радники Віктора Федоровича вмовляли його не зачіпати Бойка. Мовляв, смерть ще одного журналіста в регіоні вдарить по репутації Януковича ще більше, ніж публікація в “Україні кримінальній”... Але крапку в цій історії помсти поставив особисто Кучма. Приїхавши в Донецьк, на зборах у Музично-драматичному театрі він сказав Януковичу: “Що, Вітя, тобі Александрова мало?” і прилюдно попередив губернатора, щоб із журналістом нічого не трапилося.

Під час спроб залякування й підкупу журналіста один із іміджмейкерів Януковича проговорився й про другий строк свого патрона. Новий факт із біографії Федоровича швидко поширився в суспільстві.

Хотілося б ще нагадати, що свій перший строк Вітя Янукович одержав 15 грудня 1967 року - за грабіж. А вдруге його засудили 8 червня 1970 року - за нанесення тілесних ушкоджень середнього ступеня. Перший раз юному Віті присудили 3 роки, які він не досидів до кінця. А от другий строк - два роки - Вітя провів за ґратами від дзвінка до дзвінка.

Де собака порився

Не приховавши своє карне минуле, Янукович і його оточення спробували фальсифікувати документи про його тюремну молодість. І, зважаючи на все, вдало. Дотепер незрозумілою є ситуація з погашенням судимостей Віктора Федоровича. Соратники колишнього прем’єр-міністра стверджують, що правоохоронні органи, мовляв, “списали” йому тюремні строки, і тепер Віктор Федорович чистий з усіх боків. Про це, нібито, свідчать і документи... Але не все так просто.

Журналіст інтернет-видання “Українська пр-а-вда” Сергій Лещенко днями нагадав про те, що документи про зняття судимості з Януковича були сфальсифіковані. Із цього приводу навіть порушувалася кримінальна справа. Експертизи науково-дослідних експертно-криміналістичних центрів - Управління МВС у Донецькій області й Державного центру МВС України - виявили маніпуляції в архівних справах підсудного Януковича. Зокрема, сторінки з постановами про скасування вироків Януковичу відрізнялися від інших сторінок у кримінальній справі; аркуші паперу, на яких друкувалися постанови про скасування вироків, за хімічним складом й розміром відрізнялися один від одного, підписи від імені судді Хованського, який слухав справу Януковича, були підроблені й т.п.

Нині Віктор Янукович вдруге балотується на пост глави держави. 23 жовтня Партія регіонів офіційно висунула його кандидатом у Президенти. А от чи має людина з таким небездоганним минулим моральне право претендувати на роль лідера нації - питання риторичне. Грабіж, побиття - лише подумати, який послужний список нинішнього претендента.

У будь-якій нормальній країні Європи, куди ми так відчайдушно прагнемо, людина з такою біографією навіть би не заїкнулася про свої претензії на якесь зубожіле управлінське крісло. На жаль, моральність в Україні сьогодні розмита. Корупція, брехня, бруд у політиці стали нормою. Хочеться все-таки вірити, що українці - розумний народ, який не допустить до влади аморальних людей.

Свій перший строк Янукович одержав 15 грудня 1967 року - за грабіж. А вдруге його засудили 8 червня 1970 року - за нанесення тілесних ушкоджень середнього ступеня.

У будь-якій нормальній країні Європи, куди ми так відчайдушно прагнемо, людина з такою біографією навіть би не заїкнулася про свої претензії на якесь зубожіле управлінське крісло.

26.11.2009www.censor.net.ua



Рівне-Ракурс №10 від 26.11.2009p. 
На головну сторінку