Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №425 від 03.12.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Експонат

Палац Любомирських знову відкрили

Палац Любомирських знову відкрили

Минулого тижня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї пройшла презентація виставки “Палац Любомирських у Рівному: фотографії, документи”.

Унікальність цієї виставки полягає в тому, що працівники музею намагалися у світлинах та архівних документах показати ті часи, за яких палац ще “процвітав”, розповісти його історію - від початку й до кінця. Відомо, що ця споруда у ХІХ - на початку ХХ століття була не лише окрасою міста, а й потужним осередком культури. Адже тут була бібліотека, колекції картин, проводилися бали та різні зібрання. Але у 1927 році будівлю знищила пожежа, а після війни руїни замку зрівняли із землею.

Ініціатором виставки став керівник художнього відділу Рівненського обласного краєзнавчого музею Віктор ЛУЦЬ. За його словами, дані про палац Любомирських збирали у рівненських, волинських та польських архівах: “Фотографії ж приносили рівняни із власних сімейних колекцій”.

Серед популярних експонатів - описи палацу, зроблені письменниками тих часів, Пантелеймоном Кулішем та Володимиром Короленком. Також на виставці представлені книги з бібліотеки Любомирських, які встигли винести з пожежі.

Зокрема, Віктор Луць наголошує, що відбудова палацу Любомирських, за яку так завзято береться влада - марна справа: “Ця будівля не матиме ніякого відношення до пам’ятки культури тих часів”.

Проте краєзнавець-колекціонер Вадим ПОНОМАРЕНКО наголошує, що зараз потрібно докласти максимум зусиль для того, щоб не руйнувалися інші старі споруди Рівного, яких у місті - на пальцях перерахувати. “Деякі об’єкти, які збереглися в стилі архітектури минулих сторіч, можна так вдосконалити, що не натішишся”, - додає пан Пономаренко.

Наразі всіх краєзнавців і любителів минувшини цікавить основне і найголовніше питання, яке зводиться і до своєрідної пропозиції владним чиновникам: перш за все необхідно потурбуватися хоча б про будівлю Рівненського обласного музично-драматичного театру, яка нещодавно могла завершити своє існування, а вина тому - недолуге і непродумане сусіднє будівництво.

Тож краєзнавці закликають: “Не бігайте за примарними проектами, а дивіться, що коїться у вас під носом. Бережіть те, що ще залишилось стояти”.

03.12.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 03.12.2009p. 
На головну сторінку