Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №226 від 09.02.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Напередодні старту

Рівняни вже в Турині

Рівняни вже в Турині

10 лютого в цьогорічній італійській столиці спорту Турині відбудеться урочисте відкриття ювілейних, ХХ-их зимових Олімпійських ігор. Впродовж 16-ти ігрових днів змагань 2500 спортсменів з 85-ти країн будуть сперечатися за 84 комплекти нагород у 15-ти видах спорту.

За найважливішим спортивним форумом чотириріччя будуть уважно стежити мільйони телеглядачів з усього світу. Приємно, що у складі української делегації на Олімпіаді знову знайшлося місце представниці Рівненщини - Тетяні Козаченко, яка має непогані шанси поборотися за одну з медалей у фрістайлі.

Відкриття ігор має перетворитися на яскраве шоу й запам'ятатися його свідкам надовго - всього на церемонії відкриття та закриття білої Олімпіади організаторами було виділено небагато-немало - 28 мільйонів євро. Спортсмени та офіційні особи Національних олімпійських комітетів країн розмістяться у трьох Олімпійських селищах - Турині, де й буде проходити переважна більшість змагань, Сестрієре та Бардонеккіа.

На цьогорічній зимовій Олімпіаді увазі глядачів презентують 15 видів спорту: лижний спорт, хокей, біатлон, фрістайл, ковзанярський спорт, санний спорт, стрибки з трампліна, фігурне катання, сноуборд, гірськолижний спорт, шорт-трек, керлінг, лижне двоєборство, скелетон та бобслей.

Ігрова частина розпочнеться 11 лютого. Першими мають відбутися попередні змагання з лижного двоєборства у чоловіків. Закінчиться усе 26 лютого, мабуть, найцікавішим та найзахопливішим дійством ігор - фінальним матчем чоловічого хокейного турніру.

Як і раніше, фаворитами зимових Олімпійських ігор вважаються команди з Німеччини, Норвегії, США та Росії. Німці небезпідставно розраховують на медалі у санному, лижному та гірськолижному спорті, біатлоні і бобслеї. У збірної Норвегії традиційно дуже сильні лижники та біатлоністи. Спортсмени Сполучених Штатів домінують у жіночому хокеї, фігурному катанні, сноуборді, керлінгу та фрістайлі. Росіяни - у лижних гонках, біатлоні та фігурному катанні. Що стосується фаворитів чоловічого хокейного турніру, то тут, швидше за все, за золоті нагороди позмагаються збірні Канади, Чехії та Швеції. Не слід скидати з рахунку й непередбачуваних росіян.

На що ж може розраховувати українська делегація, котра ніколи не належала до надпотужних спортивних держав у зимових видах спорту? Після повного фіаско чотирирічної давнини на іграх у американському Солт-Лейк-Сіті, коли українці так і не спромоглися здобути жодної медалі, більшість вітчизняних фахівців сходиться на думці, що й одна медаль, завойована нашою збірною, була б непоганим результатом.

Українська збірна у Турині складатиметься з 53-х атлетів, котрі братимуть участь у десяти видах спорту. Спеціалісти стверджують, що у п'яти з цих видів нашим спортсменам до снаги демонструвати високі результати. Великі надії покладаються на українських лижників (представників цього виду спорту в збірній найбільше - 12, а особливо слід виокремити Валентину Шевченко), біатлоністів (Лілія Єфремова та Андрій Дериземля), фігуристів (дует Олена Грушина - Руслан Гончаров), фрістайлістів (рівнянка Тетяна Козаченко) та саночниць (киянка Наталія Якушенко. Саме ця досвідчена 33-річна спортсменка, для якої Олімпіада у Турині буде вже третьою за кар'єру, понесе прапор України на церемонії відкриття ігор).

Для 24-річної рівненської фрістайлістки, вихованки спортивного товариства «Колос» (тренер - Галина Досова) Тетяни Козаченко нинішня Олімпіада також є третьою. У 1998-му році в японському Нагано Тетяні не вистачило зовсім трішки для здобуття медалі - вона фінішувала четвертою. У Солт-Лейк-Сіті результат чемпіонки світу серед юніорів 2000-го року був не таким вдалим - лише 15-те місце. В Турині ж, незважаючи на усю непередбачуваність фрістайлу, від представниці нашої області очікують успішного виступу. Те, що Тетяна перебуває у відмінній формі, підтвердив останній етап Кубка світу, котрий відбувся нещодавно в чеському місті Спіндлерув Млин. Рівнянка лише за додатковими показниками (бралися до уваги кращі спроби спортсменок) поступилася третім рядком представниці Швейцарії Мануелі Мюллер, посівши четверте підсумкове місце. І хоча на майбутній Олімпіаді суперниці у нашої фрістайлістки будуть не менш серйозними (особливо слід відзначити спортсменок із Китаю, Канади, США, Білорусі та Росії), усі ми дуже сподіваємося, що Тетяна зробить відповідні висновки з виступу на етапі Кубка світу, і, нарешті, зможе здобути одну з медалей білої Олімпіади у Турині, подарувавши цим радість не лише мешканцям Рівного, а й усім українцям.

09.02.2006Павло ДУТКО



Рівне-Ракурс №10 від 09.02.2006p. 
На головну сторінку