Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №435 від 11.02.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Наслідки

Відлига 2010: бути чи не бути?

Відлига 2010: бути чи не бути?

В останній місяць зими звідусіль лунають заяви про те, що Україна може опинитися під загрозою підтоплення. Проте не всі люди - скептики. Є речі, яким варто іноді довіряти. І, до того ж, наша Рівненська область - це далеко не вся Україна.

Куди дівається сніг ще взимку? Адже, блукаючи зимовими вулицями, ми не мусимо пробиратися по коліно у заметах або прочищати лопатою собі шлях на роботу.

Начальник управління житлово-комунального господарства Рівного Іван ГЕМА розповідає, що сніг вивозять у спеціально відведені для цього місця - в урвища. Конкретних відомих сніготайок міста головний комунальник не назвав, але запевнив: “Ніякої загрози для підтоплення навколишніх територій цей сніг не становить”. Зокрема, пан Гема розповів, що чистий, не забруднений сніг з майдану Незалежності комунальники міста відправили до зоопарку, де рівняни святкуватимуть Масляну.

Що ж чекає на місто після перших промінчиків сонця - важко спрогнозувати. Проте у метеорологів, на відміну від наляканих жителів обласного центру, є свої пояснення. “Така холодна та сніжна зима не є аномальним явищем для нашого міста. Наразі у лютому місяці ми маємо 15-25 сантиметрів снігового покриву. І стверджувати, що нас засипало снігом - не можна”, - пояснює завідуюча сектора гідрометінформації Рівненського обласного гідрометцентру Ірина КОБЗЄВА. Також пані Ірина додала, що, починаючи з 11 лютого, відбудеться значне пом’якшення морозів до мінус трьох градусів, проте з наступного тижня місяць лютий знову ж таки виправдає свою назву. Отже, підстав для прогнозів сильних паводків внаслідок танення снігу ранньою весною 2010 року на сьогодні немає.

“Надзвичайники” також просять не бити на сполох: усе під контролем, а діятимуть вони згідно із ситуацією.

Єдиний варіант, який на нас чекає навесні - це водні процедури. Через танення снігу окремі ділянки міських вулиць (ще не факт - час покаже - авт.) заллє водою. Навіть добра дощова каналізація не впорається з такими обсягами води. А що вже говорити, коли ця каналізація забита. Часто можна побачити, як двірники, підмітаючи дороги попід бордюрами, все сміття змітають у колодязі дощової каналізації. Час від часу ці колодязі таки чистять, але ж не всюди. “Наразі затоплень підвалів житлових будинків немає. Сподіваємося, що й надалі все пройде без пригод”, - говорить Іван Іванович. Зокрема, головний комунальник Рівного зазначає, що величезна кількість снігу, яка випала за останній місяць, то не інакше, як дар Божий: “Без великого снігового покриву не було б хорошого врожаю, позамерзали б кореневища дерев. А наперед щось загадувати не треба. Подивимося, як буде далі, тоді й на місці зорієнтуємось”.

Ніякої паніки прийдешня весна не викликає й у жителів селища Мізоч Здолбунівського району, хоча населений пункт розташований в низині та ще й на річці Стубелці та двох ставках. Мізочани пішли логічним шляхом: потепління відбуватиметься поступово, а не вдарить відразу 30-градусна спека, а пересохла за осінні місяці земля швидко вбере воду. А відтак, ні їхнім оселям, ні їхньому врожаю нічого не загрожує. Проте не виключають місцеві жителі й тієї можливості, що цієї весни добре помісити грязюку під ногами їм таки доведеться.

11.02.2010Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 11.02.2010p. 
На головну сторінку