Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №442 від 01.04.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без рецепта

Вихід з посту

Ось освятили ми вербу й чекаємо Великоднього освячення пасок у пості й смиренні. Щоб світле Воскресіння Христове зустріти без клопотів для здоров’я, а надто тим людям, хто насправді дотримувався Посту, подаємо поради, як уникнути наслідків переїдання.

1. Кількість їжі, яка споживається за святковим столом, не повинна бути надмірною. Найкраще припинити їсти, коли ще лишається невеличке відчуття голоду. Не слід намагатися з’їсти більше з допомогою лікарських засобів. Останні здатні лише частково поліпшити перетравлення їжі та не можуть запобігти наслідкам переїдання.

Поступове збільшення кількості їжі обумовлене необхідністю відновлення належного рівня продукції ферментів, який суттєво зменшується під час посту завдяки обмеженню кількості їжі та виключення продуктів тваринного походження.

2. Вживання тваринної їжі за святковим столом має бути обмеженим, не слід вживати понад 150-200 грамів м’яса (особливо жирного - свинини та баранини), більше одного яйця та багато соусів (в т.ч. майонезу), які містять велику кількість тваринних жирів.

3. Свідомий та розумний вибір безпечних та корисних продуктів за святковим столом включає переважно рибу і продукти рослинного походження - фрукти, овочі та злакові продукти. Рослинна їжа, окрім вмісту корисних мікроелементів та вітамінів, містить харчові волокна, належна кількість яких забезпечує повноцінну роботу органів травлення та запобігає розвитку багатьох небезпечних захворювань.

4. Особлива обережність необхідна при вживанні алкоголю. Адже отруєння алкоголем займає перше місце серед причин госпіталізації українців у святкові дні разом із підвищеним травматизмом, випадки якого також пов’язані з алкогольним сп’янінням. Алкоголь взагалі не повинен вживатись без їжі.

5. Вихід з посту потребує максимальної обережності у вразливих категорій населення, до яких належать діти, підлітки, особи похилого віку та хворі з хронічними хворобами внутрішніх органів. Додавання риби та м’ясних продуктів до пісних страв, що стали звичними, повинне відбуватися повільно.

01.04.2010За матеріалами “Української правди”



Рівне-Ракурс №10 від 01.04.2010p. 
На головну сторінку