Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №447 від 06.05.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без рецепта

Сім правил здорового харчування

Ці рекомендації розробили фахівці Рівненського обласного центру здоров’я:

1. Дивіться на речі тверезо!

Не впадайте в крайнощі - жодна короткострокова дієта не зможе компенсувати роки неправильного харчування. Правильне, здорове харчування - це та позиція, якої треба дотримуватися протягом всього життя. Дієти зазвичай дають тимчасовий ефект, який швидше шкідливий, ніж корисний для організму в цілому.

2. Ставте перед собою невеликі (короткострокові) і довгострокові цілі!

Втрата більш ніж одного кілограма на тиждень шкідлива для вашого організму, оскільки зменшення ваги на більшу кількість кілограмів відбувається за рахунок втрати м’язової маси і зменшення кількості води в організмі.

3. Споживайте їжу, багату на білки і вуглеводи!

Іншими словами, ваш раціон має включати фрукти й овочі; продукти, що містять клітковину (жито, пшениця, гречка, рис); молочні продукти; нежирне м’ясо і м’ясо птиці. Намагайтеся не вживати багато алкоголю, жирної їжі й продуктів з великим вмістом цукру, як-от цукерки й лимонад.

4. Не їжте фаст-фуд у ресторанах швидкого харчування!

Це основне правило має бути незмінним. Швидко оброблена їжа (неповноцінна їжа, фаст-фуд), як правило, містить багато калорій, але позбавлена корисних речовин, амінокислот і вітамінів, таких необхідних нашому організму.

5. Їжте повільно, ретельно пережовуючи їжу!

Це вдвічі корисно. Адже шлунок відчує насичення лише через 10-20 хвилин після його наповнення. За цей час інформація про насичення потрапить у мозок. Таким чином, повільно пережовуючи їжу, ви, по-перше, не з’їсте надто багато, по-друге, з’їдене не відкладеться в жир. До того ж, це сприяє нормальному травленню й поліпшенню обміну речовин.

6. Займайтеся спортом!

Правильна їжа і тренування - запорука здоров’я. Після занять спортом не забудьте з’їсти що-небудь легке, що добре засвоюється (наприклад, сир, йогурт, фрукти або овочі). Це необхідно для того, щоб м’язи могли швидко відновити енергію. Чим раніше ви поїсте після занять спортом, тим краще.

7. Пийте не менше 1,5 літра води на день!

Велика кількість випитої води дає відчуття наповненості шлунку, прискорює спалювання жирів, покращує детоксикацію - процес очищення організму від отрут і токсинів, зміцнення його імунітету.

Зміцненню імунітету сприяє вітамін С. Тому квашена капуста, смородина та цитрусові досить актуальні. Пийте натуральні фруктові та овочеві соки - вони допоможуть у боротьбі з авітамінозом.

06.05.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 06.05.2010p. 
На головну сторінку