Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №450 від 27.05.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Перспектива

Рівне - бурштинова столиця України

Рівне - бурштинова столиця України

За неофіційними даними, щороку з України до Білорусії та Польщі вивозять близько 4-5 тонн бурштину. При цьому, у найкращий рік його офіційний видобуток на єдиній в Україні фабриці “Бурштин Україна” становить до 3 тонн каміння. Тобто, його фактично крадуть.

Для того, щоб розвивати бурштиновий бізнес у державі завжди не вистачало коштів і до 90 відсотків всіх бурштинових виробів для країн Європи виготовляли у Польщі. Зараз, обіцяють обласні та міські чиновники, ситуація кардинально зміниться і Рівненщина нарешті стане Меккою бурштинової індустрії.

Нещодавно, високопосадовці Рівненщини, на чолі з губернатором Василем Берташем та міським головою Рівного Володимиром Хомком, відвідали Польщу. Спершу завітали до Любліну, де взяли участь у 3-у Економічному Форумі Польща-Україна, згодом поїхали до Гданську - вирішувати питання про бурштин. Як відомо, на Рівненщині, на землях Сарненського, Володимирецького та Дубровицького районів, знаходяться поклади сонячного каменю, вироби з якого цінуються навіть у Арабських Еміратах.

Форум у Любліні проходив у рамках проведення місяця українського бізнесу в Польщі, під гаслом “Інвестиції. Економіка. Транскордонна співпраця”. Налагодити бізнес-контакти, обговорити найновіші тенденції у співпраці між польськими та українськими регіонами після приходу нової влади в Україні, запросили представників п’яти регіонів Східної Польщі, одинадцяти областей України.

Враження від тижневого перебування у Польщі голова ОДА Василь БЕРТАШ оцінив на “п’ятірку”: “Мені дуже сподобався формат нашої поїздки. Знайомство з діловими колами Польщі піде нам на користь”. Василь Михайлович переконаний, що Польща для нас на сьогодні - це вікно в Європу. А відтак, у Любліні, голова ОДА підписав протокол, за яким польські колеги приїдуть на Рівненщину 24 серпня, і на власний розсуд ознайомляться з тими пілотними проектами, які ми маємо. “При бажанні зможуть їх профінансувати”, - говорить пан Берташ. Проектів у нас багато, тож поляки матимуть з чого вибирати.

Як зазначалося, другим місцем дислокації рівненського десанту стало місто Гданськ – світова столиця бурштину, де проходив 2-й Форум Міст Бурштинового Шляху.

- Це був прекрасний шанс використати візит для промоції міста Рівне, оскільки Гданськ, не маючи власних родовищ, презентує себе як столиця бурштину, а на Рівненщині, де цього каменю достатньо, нічого не розвивається, - зазначає міський голова Рівного Володимир ХОМКО.

Варто сказати, що у Гданську через кожні 10-20 кроків знаходиться крамничка, де можна придбати різноманітні сувеніри виготовлені з сонячного каменю. Для цього там працює понад 6 тисяч фірм - і це лише офіційні данні. А каміння, передусім, крадене, привозять з Калінінграду (Росія) і Рівного(!). За оцінками експертів, рівненський бурштин найбільш якісний у світі, має найбільшу гамму кольорів, тому поляки і зацікавлені у співпраці. “Ми маємо використати це для свого позиціонування, - наголошує заступник міського голови Галина КУЛЬЧИНСЬКА. - Це має бути нашою фішкою, такий шанс не можна втратити”.

Тому план-мінімум, Рівне має стати бурштиновою столицею України, що було б логічно. Тим більше, що цьогоріч вперше приватна фірма “Сонячне ремесло” отримала ліцензію на розробку бурштинового родовища. Вона хоче працювати і відкривати власні майстерні. І було б доречно, аби з Рівного також вивозили бурштинові вироби, а туристи знали, де саме на Україні є Мекка бурштинової індустрії. І що тут завжди раді інвесторам.

Отож, наступний Форум з бурштину вирішили проводити саме у Рівному, а щоб довести важливість намірів між Гданськом та Рівне - очільники міст підписали угоду про співпрацю. Мерія Гданська ставиться позитивного до всього запланованого, адже конкуренції у цьому питанні ніхто складати не збирається, і, навпаки, поляки всіляко допомагатимуть рівнянам у покращенні роботи.

“Рівне та Гданськ використовуватимуть бурштин, а також регіональні бурштинові шляхи для формування брендів міст та популяризації їх серед туристів”, - наголошує Василь Берташ, якому щемить на серці та несправедлива закономірність, за якою Гданськ, не маючи власного родовища бурштину, посідає такий високий щабель. “Перше, що потрібно зробити - це взяти “під крило” ОДА фабрику по переробці бурштину. Лише тоді, можна буде будувати плани”, - наголошує очільник. Натомість, міські чиновники хочуть відкрити у Рівному музей бурштину та бурштинову біржу. Ребрендінг? Тоді вже на повну силу.

Всім відомо, що Україна - єдина країна Європи, де така корисна копалина, як бурштин має статус дорогоцінного каміння. От якби на законодавчому рівні його визнали напівдорогоцінним, дещо змінилося б питання про умови його видобутку і вже, напевне, на місці копачів-нелегалів опинилися б представники малого чи середнього бізнесу. Тоді і статистика митниці про нелегальний вивіз каменю була б не такою сумною. Та й вивозити за кордон експонати з бурштину для рівненських підприємців було б вже не так проблематично.

Сьогодні офіційна вартість бурштину на Україні залежить від того у скільки обійшовся його видобуток. При цьому, за неофіційними даними, в залежності від ваги, ціна у Польщі на український бурштин варіюється від 125 до 505 євро за кілограм. На Україні його скуповують щонайменше на 50 відсотків дешевше.

27.05.2010Алла БІДЮК Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 27.05.2010p. 
На головну сторінку