Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №228 від 23.02.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблеми сьогодення

Настав час енергозберігаючих технологій

Рівне аж світиться від енергії, яка витрачається безглуздо

До електроенергії та тепла люди звикли, як до невід'ємних речей у повсякденному житті. Завдяки енергії опалюються квартири, готується їжа та здійснюються дрібні побутові функції. Та чи відомо вам, що кожна людина використовує енергії у п'ять разів більше, ніж цього потрібно? Про те, як навчитися економити ресурси та які енергозберігаючі технології можна використовувати для заощадження сімейного бюджету, йшлося на засіданні Рівненського прес-клубу.

Учасниками засідання стали місцеві експерти в галузі енергозбереження. Як повідомив виконавчий директор ВАТ «Газотрон» Віктор КОПНІН, пролетівши над вечірнім містом на гелікоптері і вимірявши інфрачервоне випромінювання, яке виходить з кожного будинку, можна побачити, як усе місто буквально світиться від того, що люди викидають тепло просто в повітря, відчиняючи вікна, кватирки і балкони. Як наслідок, кожен мешканець витрачає на оплату енергії у три-чотири рази більше, а міг би зекономити й використати ці кошти з більшою користю. Так, за кордоном, якщо в готелі ви відчините вікно, то власник закладу одразу попросить вас його зачинити, і вмикнути натомість кондиціонер. Таким чином і зберігається тепло.

Голова ради рівненської молодіжної громадської організації «Екоклуб» Андрій МАРТИНЮК переконаний, що на енергозберігаючі технології зовсім не потрібно використовувати дорогі пристрої. Потрібно лише дотримуватися простих правил.

- Варто лише вимикати світло там, де в ньому немає необхідності, та накривати кришкою ємності, в яких готуєте їжу, - говорить пан Мартинюк. - Неабияке значення має утеплення вікон та усунення протягів, а також використання флуоресцентних ламп, які працюють у п'ять разів довше, ніж звичайні.

Крім того, одним з найефективніших способів заощадження електроенергії є використання лічильників, наголосив директор ПП «Валеан і К» Степан КУЗЬМИЧ. Проте, наразі рівняни не надто поспішають їх встановлювати.

Віктор Копнін представив на розсуд присутніх енергозберігаючі проекти. Зокрема, розповів він, підприємство виробляє спеціальні лампи, які безперебійно можуть працювати близько 10 тисяч годин, використовуючи при цьому електрики у тричі, а то й у п'ять разів менше, ніж звичайні. Такі лампи з'являться в продажу вже наприкінці лютого. ВАТ «Газотрон» планує, що в рік випускатиме їх не менше чотирьох мільйонів одиниць. Крім того, підприємство виробляє унікальні котли, які працюють на біомасі. Між іншим, їх партію вже замовила Німеччина. Окуповується такий пристрій за три роки, а термін експлуатації становить чверть століття.

А завідувач кафедри гідротехнічних споруд Національного університету водного господарства і природокористування Микола ХЛАПУК переконаний, що на водоймах Рівненщини можна збудувати 70 мініГЕС потужністю до 400 кіловат кожна. Таку споруду, зокрема, можна спорудити і на Басівкутському водосховищі. Потужністю всього у 100 кіловат, вона без проблем виробить енергію для 20-25 квартир. За словами пана Миколи, кияни вже зверталися з пропозицією подібного будівництва.

23.02.2006Наталія МОРОЗЮК



Рівне-Ракурс №10 від 23.02.2006p. 
На головну сторінку