Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №451 від 03.06.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#У країні

Бюджет 2010 вилізе українцям боком?

Бюджет 2010 вилізе українцям боком?

Складна ситуація із поповненням бюджету змусила владу вкотре вдатися до підвищення акцизу на паливо, тютюн і алкоголь. А чи відчує це на власній шкірі споживач? Зверху кажуть, що ані трішечки. Хочеться вірити…

Те, що грошей у нас ніколи немає - не новина. Але, те, що наповнення бюджету, мають проводити знову “старим і добрим” способом, чесно кажучи не радує.

Та якщо без алкоголю та цигарок можна обійтися, то з паливом все набагато складніше. На “хлопський розум” очевидно, що піднявши акциз на паливо, зросте у ціні доставка будь-яких продуктів, підніметься вартість проїзду у громадському транспорті, та ще низка життєво-необхідних послуг. Так вже історично склалося: дороге паливо - дороге життя.

У першому читанні змін до Закону про підвищення акцизів, народні депутати планували збільшити акциз на паливо марок А-80, А-95 із 110 до 172 євро за тонну. А на бензин марки А-98 - до 200 євро. Якщо це перевести на українські гроші, то і так уже зубожілому українцеві це влетить додатково ще 60 копійок на кожну літру.

У транспортному управлінні в один голос говорять, що, збільшуючи акциз на бензин, держава штовхає до збільшення тарифу на проїзд у громадському транспорті. Якщо зараз припустити, що дизпаливо зросте до восьми гривень, то тариф на міські перевезення треба буде ставити по дві гривні, а далі пішло-поїхало.

Хто має власний автомобіль, тому так-сяк можна перетерпіти, принаймні у нього є вибір: їздити більше чи менше, проте, що робити людині, яка працює і так за мінімальну зарплату, їздити ще дорожче? Тобто виходить так, що працюємо на колеса, але, на жаль, не на свої.

Тож, зважаючи на бідолах українців, депутати у другому читанні, на щастя, передумали і збільшили акциз лише до 132 євро за тонну.

Отже, збільшення акцизу на паливо, цигарки та алкоголь може принести до бюджету додаткові 10 мільярдів гривень. Але як впорається із цим звичайний українець? Якщо він, наприклад, обере для себе менш якісний та не завжди легальний товар, то це може призвести до збільшення тіньової продукції на ринку. Цікаво, чи збільшаться тоді надходження до бюджету?

При тому ж, якщо наші свідомі громадяни почнуть рахувати свої гроші, а відтак різко стануть на праведний шлях: тверезішатимуть й кинуть курити, накриється “мокрим рядном” значна частина броварень, винзаводів та виноградних плантацій, тютюнових фабрик і торговельних точок. А це потягне за собою звільнення. Тисячі й тисячі людей підуть з торбою за плечима... на біржу праці.

Підвищення акцизу чекає й на пиво - з 0,60 до 0,74 гривні за літру, десертні і кріплені вина також підпадають під категорію здорожчання. Ставки акцизного збору на натуральні виноградні вина зросли з 0,01 до 0,10 гривні за літр; на кріплені вина з додаванням спирту, крім марочних, - з 0,50 до 39,40 гривні за літр стовідсоткового спирту. Таким чином, підходи до оподаткування спирту в горілці і винах планують зрівняти.

Також у 5 разів зросте збір за використання поверхневих і підземних вод для виробництва напоїв. Виробники порахували, що при таких “розкладах” пляшка води у роздрібній торгівлі подорожчає вдвічі... Збільшена плата за промислове використання води позначиться абсолютно на всіх видах напоїв, і на безалкогольних в тому ж числі. Що ж далі лишається робити? Придумати податок на повітря, а далі можна піднімати зарплати до європейського рівня.

Закон прийняли, але ще не підписали. Думок багато, якщо навіть не підпишуть, то де ж візьмуть таку величезну суму грошей, щоб закрити діру у бюджеті?

03.06.2010Соломія ПІЩАЛЮК



Рівне-Ракурс №10 від 03.06.2010p. 
На головну сторінку