Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №461 від 12.08.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Обережно!

Підробили сайт - обманули користувачів

В Інтернеті з’являється все більше фальшивих сайтів різних організацій. Основна їх мета - фінансова нажива або політична провокація.

Раніше провокаційні сайти-двійники створювали заради розваги, а сьогодні це ціла галузь, в якій працюють сотні людей. Це стало бізнесом, у якого є конкретні замовники і виконавці. Наприклад, на минулих президентських виборах у Росії, за два дні до голосування, зловмисники створили сайт-двійник популярної газети. На ньому вони розмістили “липове” інтерв’ю міністра оборони, в якому він позитивно відгукувався про залучення гомосексуалістів до служби у Російській армії. Репутації міністра це, звичайно, особливо не зашкодило, однак галасу недостовірна інформація наробила багато. А під час президентських виборів в Тайвані майже кожен кандидат у президенти і кожна велика політична партія могли побачити в Інтернеті, присвячений їм фальшивий сайт, який містив провокаційну інформацію.

Полюють на ваші гроші

Промишляють шахраї й підробкою сайтів відомих компаній. Діючи нібито від їхнього імені, шахраї укладають контракти із замовниками, щоб ті перераховували гроші на їхній рахунок.

Найбільший у світі аукціонний Інтернет-портал eBay відомий багатьом, але не всі знають про існування його двійника, організованого шахраями. Фальшивий eBay просив своїх користувачів вводити дані про свою кредитну картку, банківський рахунок, водійські права і номер соціального страхування. Потім цю інформації аферисти використовували для того, щоб знімати гроші з рахунків жертв.

Як розпізнати

Потрібно уважно придивитися до назви сайту. Якщо, наприклад, поставлена мета скомпрометувати сайт “shop.ru”, то двійник швидше за все буде носити ім’я типу “shop.org.ru”.

Якщо у тексті на серйозному ресурсі трапляються граматичні помилки, логічні невідповідності та інші недоліки - це має змусити вас замислитися над достовірністю сайту. На відміну від фальшивих, над справжніми сайтами працює велика кількість людей, які не допустять будь-яких помилок.

Якщо в якості контактної адреси не вказано поштову скриньку, то перед вами, майже напевно, сайт-двійник.

Сайти серйозних організацій, на відміну від підробок, як правило, мають гостьову книгу і форуми, на яких можна побачити безліч надісланих повідомлень.

Творців сайтів-двійників можна притягти до кримінальної відповідальності за незаконне використання торговельної марки, наклеп і шахрайство. Але на сьогодні не відомо жодного такого судового процесу.

12.08.2010Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 12.08.2010p. 
На головну сторінку