Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №230 від 09.03.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Хочете - вірте...

З любов

З любов'ю до капусти...

Як посієш - так пожнеш

Так, у селі Морочне Зарічненського району ще й досі користуються ритуалами магії родючості, рецепти яких залишили нам у спадок предки-орії. Варто знати, що місцеві жителі, працюючи на землі, ще й досі керуються небесними світилами. Кажуть, що у цьому є великий сенс...

- Щоб вдався врожай на надземні плоди, морочняни здійснюють посадку рослин при зростаючому місяці. А щоб отримати щедрий урожай на коріння (морква, буряк, ріпа), садять рослини на спадаючий місяць, - говорить рівненський народознавець Зореслав, який нещодавно повернувся з Полісся.

- Розсаду помідорів потрібно садити на молодий місяць, так само стеблинку кімнатних рослин варто брати на молодик - краще приживеться, вважають жителі Морочного. І ще. Якщо ви купуєте насіння на базарі чи в магазині, чи вам хтось його дає за «так», ніколи не дякуйте - не буде рости.

А чи відомо вам, що наші предки висаджували буряк та ріпу за особливим ритуалом? По-перше, садили так, щоб ніхто не бачив.

- Ніколи не треба йти на город, як на панщину, - наголошує народознавець. - Садити рослину слід з радістю, промовляючи примовкою до кожної насінини. Ритуальна формула звертання до рослини може бути різноманітною, придуманою вами, - головне, щоб від душі йшло. Наприклад: «Морквочко люба, вродися на славу!»

З чого слід починати

- Перш ніж приступати до весняних робіт на землі, потрібно привітати її з пробудженням: «Благословенна, земля-красна, матінко наша, на врожай плодючий озимини, городини, садовини! Нехай наповнюються водами твої надра, а промені Ярила окутують твоє ніжне тіло!». Потім варто звернутися до Сонця, енергією якого «харчується» Земля: «Благослови нас, онуків Дажбожих!». Після цього можна розпочинати обробіток землі.

До речі, сіють та висаджують рослини тільки у «жіночі» дні - середу, п'ятницю, суботу. А 18 березня наші предки викопували в городі три ями, примовляючи: «Одна яма - для засухи, друга - для мошки, третя - для гризунів та хвороб». Після цього, кажуть, вся ця напасть не торкнеться саду-городу.

Щит від чорної магії

Аграрна магія дає гарні результати. Але ще дієвіша - чорна магія аграрного спрямування, якою користуються недобрі люди. Вони знають: щоб урожай на їхньому городі був подвійний, потрібно його «вкрасти» в сусіда. Не в прямому значенні - силою чаклунства. Так, відомий ритуал: ловлять жабу, роблять маленького плужка і пускають її вночі у час спадаючого місяця на город того, в кого хочуть відібрати врожай, примовляючи: «Твоє - буде моїм» - і так 99 разів. Щоб оберегти городину від лихого ока, потрібно перед посадкою на молодик (молодий місяць) окропити свяченою водою землю й поставити словесний енергетичний щит: «Господи, бережи землю від лихого ока, поганого слова та чаклунства! Амінь» (повторити тричі).

Досліди з фіалками

Рівненський екстрасенс Петро Гутовський минулого року проводив такий дослід: посадив у два горщики фіалки і почав за ними доглядати. Рослини приймали однакову кількість поживних речовин, поливу, освітлення... Але одна фіалка розцвіла, а інша лишилася маленькою з дрібненьким листячком.

За словами пана Гутовського, він, підливаючи водою рослини, звертався до обох фіалок зі словами: «Я тебе люблю, ти - найкраща, найгарніша...» - до однієї, і - «ти - негарна, неприваблива, з тебе не буде повноцінної рослини і т.п.» - до іншої квітки. Остання під словесним тиском стала квола, перша ж розцвіла, адже їй дістався заряд словесної любові. Отже, це зайвий раз доводить, що магія слова, яка є невід'ємною частиною аграрної магії, безпосередньо діє на рослини.

До теми

За рецептами для гарного врожаю кореспондент «РР» звернулася до отамана українського Вільного козацтва ім. Северина Наливайка Володимира МУСІЯ, який вже більше 15 років вирощує неподалік обласного центру розкішний сад. Рівнянин погодився, що магія слова, безперечно, впливає на ріст рослин, втім, при посадці садово-городніх культур, наголосив, не варто забувати про добрива, які підвищують врожайність.

- Моя порада городникам: при хронічній нестачі коштів і якісних недорогих добрив найбільш економним та універсальним є біогумус. Це - екологічно чисте, біологічно активне органічне добриво, створене методом переробки органічних відходів за допомогою червоного каліфорнійського хробака.

Економна та технологічна вигода від використання цього добрива дуже велика. Одна тонна біогумусу еквівалентна за своєю ефективністю 20 тоннам гною. Але коли врахувати витрати на перевезення та внесення гною, то переваги біогумусу величезні. Він екологічно безпечний, легко засвоюється, не забруднює грунт та водойми, збільшує врожайність на 30-70 відсотків. Крім того, витяжка з біогумусу - біогумат - ефективний захисник рослин від хвороб, стимулятор їх росту та розвитку.

Отож, якщо в комплексі підійти до посадки городу, звертаючи увагу на його «фізіологію» та «духовність», безперечно, можна отримати гарний урожай.

Бажаємо вам успіхів на присадибній ділянці!

09.03.2006Ольга ДОЛЯ

А щоб зібрати гарний врожай буряків, дехто твердив, що потрібно (тільки не смійтеся!), щоб насіння кидав у грунт чоловік без штанів - так говориться в деяких старовинних манускриптах.



Рівне-Ракурс №10 від 09.03.2006p. 
На головну сторінку