№463 від 27.08.2010p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Без рецепта
Купуючи баклажани, зверніть увагу насамперед на їхній колір і щільність. Беріть овоч тільки із зеленою плодоніжкою, позаяк коричнева та суха - свідчить про те, що баклажан зірваний давно. На свіжому плоді немає коричневих плям і він не буває м’яким і слизьким. Шкірка баклажана не повинна бути зморшкуватою та сухою. Перезрілі овочі непридатні для їжі.
Вони є чудовим джерелом кальцію (238 мг), що нормалізує водний обмін в організмі та поліпшує роботу серцевого м’яза. Пектинові речовини мають бактерицидні властивості, підсилюють виведення шкідливих сполук, а феноли й антоціани перешкоджають розвитку пухлин, зменшують вміст холестерину в крові (іноді до 50%), сприяють засвоюваності жирів.
Особливі цілющі властивості має соланін або мелонген. Ця речовина, що є у дозрілих плодах, має антисклеротичну дію, зменшує крихкість капілярів. Баклажани рекомендують вживати в їжу при атеросклерозі, захворюваннях печінки, нирок, набряках, подагрі, особливо корисні вони людям літнього віку. Однак лікувальна дія цих овочів знижується під час теплової обробки з використанням надмірної кількості жирів, оскільки плоди дуже їх усмоктують. Ефективніший для лікувального і дієтичного харчування сік сирих і варених плодів.
Шкірку з баклажана знімати не потрібно, також не слід вирізувати середину плоду, досить лише видалити плодоніжку.
27.08.2010 | Ольга ЯРОШ |
Рівне-Ракурс №10 від 27.08.2010p. На головну сторінку |