№464 від 02.09.2010p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#На допомогу
Батько медицини, знаменитий лікар Гіппократ стверджував: “Наша їжа повинна бути цілющим засобом, а наші цілющі засоби - їжею”. Картопля цілком відповідає цьому вислову, адже є і продуктом харчування, і ліками. Однак, якщо лікувальними властивостями бульби ми цікавимося лише під час хвороби когось з ближніх, ніколи не забуваємо із наближенням зими припастися мішечком-другим, щоб було що попоїсти.
Саме від збирання врожаю залежить якість бульб та їх термін зберігання. Перед прибиранням у кожного городника стоїть подвійне завдання - збір врожаю і заготівля свого насіннєвого матеріалу. До початку збирання готують необхідний інвентар: ящики, мішки, кошики. Влаштовують у сараях стелажі, перевіряють і дезінфікують сховища, льохи, підвали. Щоб знизити ймовірність пошкодження бульб і добре їх зберегти, дотримуються правил:
• не прибирають картоплю відразу після заморозку, який вбив надземну масу, або після її скошування, оскільки бульби будуть розтріскуватися;
• не викопують у холодні ранкові години, коли повітря набагато холодніше ґрунту;
• за 2-3 тижні до збирання врожаю на ділянках проводять полив;
• при вибиранні бульби її кладуть, а не кидають у тару;
• мішки з картоплею укладають на візок або машину так, щоб вони не терлися між собою;
• при перевезенні у корзинах останні ряди перекладають дошками, не заповнюючи до країв.
При вибиранні картоплі у суху погоду дуже зручно використовувати для збору бульб пристосування, зроблене у такий спосіб. Зі сталевого дроту товщиною 4-5 мм виготовляють каркас, який з допомогою металевих кілець закріплюють на дерев’яній ручці. До каркасу рядами приварюється дріт товщиною 2-3 мм, відстань між ними 2-3 см. На кінці закріплюють гачок, яким буде зручно розгрібати картоплю.
Сачок наповнюють плодами, піднімають, злегка струшуючи, і чисті бульби висипають у відро або кошик. Це пристосування полегшує працю, особливо тим, кому важко нахилятися.
Перед зберіганням викопані бульби добре просушують на землі: в ясні дні - 20-30 хв, у похмурі - 2-4 год. Дехто просушує картоплі під тимчасовими укриттями з хорошою вентиляцією, у солом’яних кучах, присипають ґрунтом, витримують протягом 10-12 діб. Шкірка при цьому грубішає, завдяки чому менше пошкоджується при наступних переміщеннях. Особливо потребує просушування картопля з ділянок, уражених фітофторозом та гниллю.
Відомий в Україні картопляр-любитель Вільгем Хілінскі, викопану зі своєї ділянки картоплю миє водою впродовж 5 хвилин і добре просушує. Незважаючи на те, що така операція трудомістка, він вважає її виправданою. По-перше, з бульб змиваються мікроорганізми - збудники хвороб. По-друге, на чистих плодах всі дефекти добре видно, що дозволяє відбирати якісне насіння на тривале зберігання. По-третє, чисті овочі приємно реалізовувати і брати для вживання.
Завжди треба пам’ятати, що бульба картоплі - це живий організм, в якому після прибирання тривають фізіологічні процеси: він дихає, випаровує воду тощо. Тому і температуру зберігання різко знижувати не можна, треба лише поступово доводити її до 1-3 градусів, при цьому мінусова температура неприпустима, тому що овоч може загинути. При нульовій температурі картопляний крохмаль перетворюється на цукор, і бульби стають солодкими. Проте цей процес оборотний: картоплю усього лише потрібно витримати декілька днів при кімнатній (+20°С) температурі, і її смак відновлюється.
Цікаві факти
Бульбу вагою 8,3 кг отримав Т.Сіддалом на своєму городі у Честері у 1795 році, а вагою 3,2 кг - англійці Д.Іст у 1963 році і Дж.Бусбі у 1982 році. З одного куща картоплі, вирощеного з посадкового матеріалу масою в 1 кг, англієць Байкок у 1977 році отримав 233,5 кг. А шість бульб масою 24,7 кг були зібрані англійцем Е.Наіна у 1949 році. Фермер І.Сван в Ловеланді (США) у 1896 році отримав бульбу довжиною 70 см, діаметром 37 см і вагою більше 49 кг. Бульба належить до сорту відомому в Америці під назвою Меггі Мерфі.
02.09.2010 |
Рівне-Ракурс №10 від 02.09.2010p. На головну сторінку |