Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №479 від 16.12.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Подбати заздалегідь

Не вклеїв фотку - став бомжем

Не вклеїв фотку - став бомжем

Щоб напередодні новорічних свят у нас не було додаткових проблем, маємо пам’ятати, що за недбале ставлення до найважливішого документа, який посвідчує особу - паспорта, нас можуть покарати.

Майже дві тисячі рівнян, а саме 1939 осіб, притягнули до адміністративної відповідальності за порушення паспортних правил, 120 - за проживання за недійсним паспортом, 368 - за недбале його зберігання, що призвело до втрати, а на 183 громадянина склали адміпротоколи за проживання без реєстрації. У підсумку - міська казна обласного центру поповнилася на 32 тисячі гривень.

- Хочу звернутися до мешканців Рівного, щоб вони переглянули свій паспортний документ, - попереджає начальник сектора у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Рівненського МВ Людмила ПЕТНЯК. - Що саме має бути у паспорті? Згідно з Положенням про паспорт громадянина України, у документі має обов’язково міститися фотокартка після досягнення 25-ти і 45-річного віку. Часто-густо трапляються випадки, коли після зміни прізвища люди нехтують обов’язковою зміною основного документа. Це стосується, насамперед, реєстрації шлюбу чи його розірвання. Треба знати, що у разі зміни прізвища, громадянин повинен упродовж місяця звернутися за місцем проживання у паспортний стіл, надати відповідні документи, у тому числі свідоцтво про шлюб чи про його розірвання, і привести паспорт у відповідність до чинного законодавства.

Якщо ж людина цього не зробила, то її паспорт вважається недійсним. Так само у місячний термін необхідно звернутися за оформленням паспорта і молоді, яка досягла 16-річного віку.

Ще на одному важливому моменті акцентувала увагу начальник СГІРФО - втрата паспорта, про яку людина повинна терміново повідомити паспортну службу і отримати тимчасове посвідчення, що підтверджує її особу.

А щоб новий документ не потрапив до рук злочинців, злісних неплатників аліментів, осіб, що намагаються приховати свій сімейний стан і навмисно заявляють про втрату паспорта, працівники паспортної служби ретельно перевіряють усі необхідні матеріали. І лише після повного узгодження даних, видають новий.

А от заяви про крадіжки паспортів приймаються органами внутрішніх справ за місцем скоєння злочину. Після прийняття заяви видаються довідки, на підставі яких оформляються справи про видачу паспортів замість викрадених.

Людмила Петняк попереджує, якщо у людини викрали паспорт громадянина, а вона відклала свій візит до правоохоронців, цим могли скористатися сторонні особи у незаконних цілях.

Загалом майже п’ять із половиною тисяч рівнян звернулися із початку року до сектора у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб щодо виготовлення паспорта громадянина України. Із них - 3902 особи, які подали документи на виготовлення паспорта після досягнення шістнадцятирічного віку, а за вклеєнням фото після досягнення 25-ти та 45-ти років до паспортистів прийшли 7404 громадянина.

16.12.2010



Рівне-Ракурс №10 від 16.12.2010p. 
На головну сторінку