Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №480 від 24.12.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Новорічні поради

Спочатку була… ялинка

Невід’ємним атрибутом новорічно-різдвяних свят завжди була ялинка. Раз на рік, за тиждень до святкувань, люди йдуть на ринок у пошуках новорічної красуні. Інші - дістають зі схованок штучні дерева, аби підготувати їх до прикрашання. Між тим, колись, за наказом Петра І, ялинку складали з гілок.

Як вибрати штучну ялинку?

Не дуже пишна ялинка якнайкраще підійде тим, хто звик на повну прикрашати новорічне дерево всілякими кульками й іграшками. Нас-тупне, на що бажано звернути увагу при підборі ялинки - це висота. Най-популярніші розміри ялинок - 1,8 метра, 2 метри і 2,15 метра. Якщо простору у квартирі не вистачає, купуйте невисокі ялиночки, які могли б знаходитися, наприклад, на стільці або тумбочці.

Зверніть увагу на виробника. Іноді трапляються екземпляри вельми низької якості - як правило китайського виробництва. Такі ялинки відрі-зняє не тільки “неоднозначний” зовнішній вигляд, але і специфічний запах, здатний зіпсувати будь-яку святкову атмосферу. Деякі штучні ялинки вітчизняного виробництва відрізняються своєю незграбністю, що може призвести до травмування.

Дивіться уважно, що купуєте!

Ви вирішили поставити на свято традиційну ялинку - не штучну, а саму, що не є справжню, і хотіли б, щоб постояла до старого Нового року? Насамперед, її потрібно правильно вибрати.

Розміри ялинки повинні відповідати розмірам кімнати, де вона стоятиме. Деревце має бути свіжим, сухе через два-три дні почне осипатися. У свіжої ялинки гілки еластічніші, обламати їх нелегко, тоді як у сухої вони легко обломлюються з характерним тріском. Вибираючи ял-инку, зверніть увагу на стовбур, він має бути міцним. Хвоя повинна покривати його так само, як і всю ялинку. Колір хвої повинен бути яскраво-зеленим.

Щоб не обламати гілки дорогою додому, ялинку треба обгорнути мішком і обв’язати мотузкою.

Вибираючи ялинку, не забудьте подивитися, чи є на її спилі штампик із цифрою. Якщо немає - будь ласка, купіть ялинку на іншому базарі. А краще придбайте штучне деревце, створене спеціально для того, щоб прикрасити ваше свято.

І головне - майте совість, і не йдіть за ялинкою до лісу або парку, варварськи відрізавши одному з дерев верхівку, як це дехто робить.

Як зберегти ялинку

Якщо ви придбали ялинку наперед, то її слід тримати на холоді. Перед прикрашанням, принесіть її в кімнату, але не розгортайте, а зачекайте, по-ки вона зігріється. Це запобігає передчасному осипанню хвої.

За декілька днів до встановлення бажано опустити кінець стовбура у посудину з водою, в яку додані 2-3 столових ложки гліцерину. Є спеціальні підставки для ялинки - з резервуаром для води, але підійде будь-яка посудина, головне, щоб ялинка була добре закріплена. Ніжку ялинки очищають від кори і занурюють у воду або мокрий пісок (рівень води або піску повинен бути вище зачищеного місця), воду у міру випаровування підливають.

Іній на гілках

Для композиції з ялинових гілочок можна використовувати “сніг” і “іній”, які не розтануть у кімнаті.

Сніг - це дрібні шматочки пінопласта (його можна натерти на тертці). Гілочки (до речі, не обов’язково хвойні) злегка змащують клеєм і посипають пінопластом.

Іній зажадає більше клопоту. Приготуємо міцний розчин куховарської солі (пропорція - 1 кг соли на 1,5 л води), доведемо його до кипіння і на 5-6 годин зануримо в нього гілки. Потім обережно виймемо (не струсивши кристали!) і просушимо. Сіль краще брати крупного помолу.

Новорічний букет

Створити святкову атмосферу в будинку допоможе не тільки традиційна лісова красуня-ялинка, але і невеликий витончений букет. Його основу складуть пухнасті гілочки ялинки (сосни, туї, кипарису), а доповненнями слугуватимуть стрічки, свічки, шишки, ялинкові прикраси, серпантин, мішура - словом, все, що є під рукою, все, що ми вважаємо невід’ємною приналежністю Нового року.

Перед складанням букета ялинові гілочки можна на добу занурити у воду, а у вазу, де стоятиме букет, додати 5-7г глюкози (особливо, якщо у композицію будуть включені живі квіти).

Щоб багато радощів принесла дітлахам

Якщо плануєте прикрасити штучну ялинку, не забудьте її перед тим пропилососити. Для теплого сімейного свята, у якому братимуть участь діти, цілком доречно згадати про сімейні традиції і зняти із запилених полиць коробки з традиційними іграшками.

“Солодка” ялинка

Ялинка, на гілках якої апетитно виблискують яскраві обгортки цукерок і тістечок виглядає по-справжньому святково. Якщо ж обгортки ваших улюблених цукерок виглядають не надто святково і яскраво, ви завжди зможете обгорнути їх самостійно. Достатньо придбати рулон алюмінієвої харчової фольги і кілька рулонів різнокольорової оздоблювальної стрічки.

“Фруктова” ялинка

Роль іграшок чудово виконають фрукти: невеличкі яблучка, стиглі мандарини. Яблука підвішуйте з допомогою гарних оздоблених стрічок, закріплених за плодоніжку. Мандарини слід обв’язати стрічкою навхрест (як коробку з тортом) і тією ж стрічкою закріпити до гілок.

“Кулькова” ялинка

Вам доведеться придбати ялинкові скляні кульки двох кольорів однакового діаметру. Ними і слід прикрасити ялинку. У блиску ялинкових лампочок кульки виглядатимуть особливо виграшно.

24.12.2010



Рівне-Ракурс №10 від 24.12.2010p. 
На головну сторінку