Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №485 від 27.01.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Порада до часу

Готуй розсаду взимку

Готуй розсаду взимку

Перші двадцять-тридцять днів вегетації рослин проходять у так званому закритому ґрунті - теплиці, парнику, на підвіконні. На грядку висаджуємо не паросток, а вже сформовану рослину. Розсадний спосіб дозволяє додатково “виманити” у природи трохи сонячної енергії, а відтак одержати раніше й значно більший, порівняно з безрозсадним способом, урожай. Розсада, висаджена на грядку, має велику листову поверхню, а тому одразу ж інтенсивно засвоює сонячну енергію.

Городні культури,

які вирощують розсадним способом, можна поділити на дві групи. До першої належать рослини, які більш-менш легко витримують пересаджування. Це - капуста, помідори, перець, баклажани. До другої - дуже чутливі до пересаджування. Це - огірки, кавуни, дині, гарбузи, кабачки. Розсаду рослин першої групи вирощують і в парниках, і у горщиках, другої - тільки у ґрунтових горщиках, їхня коренева система повністю зберігається і при пересаджуванні зовсім не травмується. У горщику є й запас корисних речовин. Особливо, це важливо для огірків, кавунів, динь, гарбузів, кабачків. Чим довше вирощують розсаду, тим більші мають бути горщики.

Для парників

готують спеціальну ґрунтову суміш - порівну дернової землі та перегною. До важкого ґрунту додають торф або пісок. Щоб розсада добре розвинулася, в розсадник вносять 50 - 60 г суперфосфату або деревного попелу на 1 кв. м.

Грунтова суміш

для вирощування розсади в горщиках: порівну торфу та перегною або 75% торфу, а решта - перегній і тирса. На 10 кг суміші додають 20 г аміачної селітри, 60 г суперфосфату, 10 г хлористого калію, трохи вапна. Перемішують із торфом перегній, вапно, суперфосфат, додають розведені у воді селітру і хлористий калій і заповнюють сумішшю паперові стаканчики або спеціальні горщики. Поставивши їх у ящички, ґрунт зволожують і в кожний висівають по насінині. Важливо чітко дотримуватися температурного режиму. Спочатку температуру підтримують у межах 20 - 250С. Як з’являться сходи, на 3-4 дні її знижують, щоб рослини не буяли: для капусти - на 6 - 80С, для помідорів - на 8 - 100С, для огірків, кабачків, кавунів, динь - на 12 - 130С. За 5-10 днів перед висаджуванням на грядку розсаду починають загартовувати надворі: капусту - при температурі 100С, помідори - 120С, а огірки - 150С. Перед висаджуванням розсаду поливають.

ОПТИМАЛЬНІ СТРОКИ САДІННЯ РІЗНИХ КУЛЬТУР У ТЕПЛИЦЯХ

1 лютого - хрін.

4 - 5 лютого - буряк.

8 - 9 лютого капуста, кукурудза, огірки, петрушка на зелень, салат, селера, шпинат, спаржа.

10 - 11 лютого - цибуля зелена, салат, шпинат.

12 - 14 лютого - капуста, салат, селера, шпинат, спаржа.

15 - 16 лютого - кріп.

17 - 19 лютого - баклажани, бобові, кабачки, коріандр, м’ята перцева, перець.

25 - 26 лютого - картопля, морква, пастернак, петрушка на коріння, соняшник, редиска, редька, ріпа, буряк, топінамбур, ревінь.

МАКСИМАЛЬНІ СТРОКИ ЗБЕРІГАННЯ НАСІННЯ

Огірки - 6 років; кабачки - 8 років; гарбуз - 7 років; патисони - 7 років; горох, квасоля - 3-5 років; редька - 5 років; капуста - 4 роки; томати - 5 років; морква - 2 роки; буряк - 3 роки; ріпа - 3 роки; баклажани - 4 роки; салат - 3 роки; цибуля - 2 роки; петрушка - 3 роки; щавель - 2 роки; кріп - 3 роки; селера - 1 рік; пастернак - 2 роки.

27.01.2011http://selopoltavske.com.ua/porada.html



Рівне-Ракурс №10 від 27.01.2011p. 
На головну сторінку