Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №486 від 03.02.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Скандал

Фальстарт чергового об’єднання

Фальстарт чергового об’єднання

Будь-які зміни усталеного способу життя призводять до супротиву. Однак найбільша колотнеча розпочинається саме тоді, коли відсутність достовірної інформації починає породжувати чутки.

Хто сказав, що злиття двох одиниць означає ліквідацію однієї з них? Лише ті, хто не зацікавлений у самому об’єднанні. У цьому випадку будь-які спроби змінити звичну систему зустрічатимуться невдоволенням громадськості, яка відштовхуватиметься більше від чуток, ніж здорового глузду.

Черговий скандал розгорівся у Рівному через прийняте на нещодавній сесії Рівнеради рішення про злиття двох закладів культури - МПК “Текстильник” та Міського Будинку культури. У проекті говориться: “Припинити КЗ “Рівненський міський палац культури” та КЗ “Міський Будинок культури” у зв’язку з реорганізацією шляхом злиття у Комунальний заклад “Рівненський міський центр культури та мистецтв”. НА БАЗІ ВЖЕ ІСНУЮЧИХ клубних закладів міського Палацу культури та міського Будинку культури пропонується створити сучасний заклад нового типу, який відповідатиме потребам позашкільної освіти та дозвілля. У результаті утворення центру культури та мистецтв не будуть скорочені чи звільнені творчі працівники”. Тобто, мова фактично іде про об’єднання дирекцій двох закладів культури зі збереженням приміщень та творчих колективів.

Обурення батьків, яких переконали у тому, що гуртки Міського Будинку культури переводитимуть до “Текстильника” через закриття першого, абсолютно зрозумілі. Але інформація - безпідставна. Ніхто не збирався його закривати чи ліквідовувати. Мова йшла лише про те, що в умовах постійного ремонту Будинку культури, який триває вже дев’ятий рік, недоцільно утримувати його адміністрацію. Тому вирішили скоротити 15 ставок адміністративного персоналу та передати їх творчим колективам. Що ж до керівників гуртків і колективів та самих творчих осередків, все мало залишитися на своїх місцях. При цьому міський голова зазначав, що після повного ремонту Будинку культури, він зміг би знову працювати як окрема структура. Для цього, щоправда, потрібно було б зачекати принаймні три роки.

Однак, ситуація набула несподіваного повороту. І слідом за пікетами колективів музичних шкіл на захист збереження своїх робочих місць встали працівники Міського Будинку культури. Не заспокоїли працівників і слова міського голови, який приїхав до них на зустріч, аби пояснити ситуацію. Накаляли пристрасті й батьки, діти яких займаються в Будинку культури. Тому, аби ситуація повністю не вийшла з-під контролю, Володимир Хомко зупинив, чи то пак “заморозив”, процедуру об’єднання. До речі, міського голову здивував супротив колективу закладів культури, оскільки він не знав про їх категоричне ставлення до цього питання.

Важливо додати, що головним аргументом під час голосування про злиття закладів була не лише економія коштів, але й той факт, що МПК “Текстильник” судиться із більярдним клубом “Піраміда”, який орендує там площі та вимагає відшкодування 2,7 мільйона гривень за добудоване приміщення. На сесії Рівнеради юристи запевняли, що злиття допомогло б захистити “Текстильник” від позову та фінансових стягнень.

Крапку у питанні ставити допоки рано, і яким буде остаточне рішення ситуації, наразі невідомо. Але це однозначно стане випробуванням для того, хто найближчим часом посяде місце начальника міського управління культури. Андрій Ткачук написав заяву на звільнення за власним бажанням і коментувати причину свого вчинку відмовився.

03.02.2011Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 03.02.2011p. 
На головну сторінку