№487 від 10.02.2011p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Варто знати
Початок виробництва керамічного та скляного посуду губиться в глибині століть. Його роль у нашому сьогоденні важко переоцінити, але чи завжди ми можемо бути впевнені в безпечності використання чашки, з якої щодня смакуємо каву, чи барвистих тарілочок, з яких так полюбляє їсти малеча?
Тим, хто користується посудом із глазурованої кераміки, Галина Палиця дає пораду: “Зверніть увагу на колір фарб. Більше шкідливих речовин виділяють вироби синього, чорного і зеленого кольору. Чим довше термін експлуатації такого посуду, тим більше ймовірність утворення специфічного осаду зі свинцем і багатьма іншими елементами таблиці Менделєєва. Використовуйте гарний, але шкідливий для здоров’я посуд тільки як прикрасу полиць на кухні”.
Кришталь
Виявляється, роками збережені келихи і графини - джерело радіоактивного випромінювання, щоправда, дуже слабкого. При технології одержання кришталю додається в основу деяка кількість свинцю - для приємного дзвону і вишуканого блиску.
Порада. По-перше, прикрашайте кришталевими келихами засклені шафки і серванти на кухні, в їдальні або вітальні. Спальня - зона без кришталю. По-друге, не зберігайте напої у кришталевій посуді довше 4-х місяців. Фахівці вважають, що в такому випадку підвищується ризик забезпечити вино або коньяк небезпечними дозами свинцю. Французькі королі, до речі, поплатилися здоров’ям за пристрасть до вина, витриманого в кришталевих ємностях.
Фарфор
Деякі його види містять підвищену кількість кобальту в фарбованому покритті. Особливо багато небезпечних речовин в імітаціях під чеський фарфор.
Порада. Купуючи красивий кольоровий посуд, цікавтеся наявністю сертифікату його якості.
Алюміній
Здатність алюмінію вступати в реакцію з кислотними та лужними продуктами відомі всім. Західні вчені вивчили цей метал ще раз і прийшли до висновку, що занадто активне готування у такому посуді може стати причиною хвороб Паркінсона й Альцгеймера. До того ж варити супчики в алюмінієвій тарі небезпечно людям з хворими нирками.
Порада. По-перше, готуйте в посуді з нержавіючої сталі, емальованих каструлях і чавунних сковородах. По-друге, не варто чистити алюмінієві каструлі до блиску: на старій посуді встиг утворитися оксидний шар, завдяки якому вона не так інтенсивно окислюється.
Однак найкращий спосіб вберегтися від неякісного посуду - купувати лише сертифікований товар, тобто такий, що вже пройшов необхідні лабораторні дослідження і має підтвердження відповідності державним стандартам.
10.02.2011 |
Рівне-Ракурс №10 від 10.02.2011p. На головну сторінку |