№488 від 17.02.2011p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Галузь
Яка сьогодні ситуація з хлібом? Чи є проблеми у виробників із сировиною, чи варто готуватися до підвищення цін на хлібні вироби? Відповідає директор ТзОВ “Хлібодар” (ТМ “Рум’янець”) Микола ЗАГРИВИЙ.
- З доставкою та з виробництвом проблем немає. Є питання із ціною: у зв’язку з тим, що на ціну впливає багато різних факторів сьогодення, вона росте, і це вже контролюється і регулюється державними органами. Звичайно, на наш хліб впливає цілий ряд критеріїв, насамперед - сировина. Останнім часом борошномельні підприємства повідомляють про подорожчання, передусім через відсутність зерна на ринку, яке переробляється у борошно. Це сприяє підвищенню собівартості виробів.
- А чи є зараз певні дотації від держави?
- По-перше, з вересня по грудень 2010 року держава не дотувала коштами, вона давала борошно аграрного фонду, яке було дешевше на 30-40% від ринкової вартості. Таким чином у нас була можливість користуватися дешевим борошном. По-друге, держава себе забезпечила стабільними цінами взагалі на весь асортимент хліба. Сьогодні ця програма припинилася, проте аграрний фонд обіцяє, що вона ще буде застосована у поточному році.
- Тобто зараз, поки програма не діє, підвищення цін можливе?
- Воно не просто можливе, воно вже не за горами. Виробники не можуть працювати собі у збиток.
- У Рівному обсяги споживання хліба не зменшилися?
- Ні. Навпаки, зараз ми акцентуємо на тому, аби збільшити обсяг реалізації хліба саме по Рівному та області й багато приділяємо уваги якості продажу через власний відділ збуту. Відтак, ми тільки збільшуємо обсяги за рахунок відкриття нових точок, маркетингових заходів тощо. Якщо порівняти січень 2010-го і січень поточного року, то обсяги продажу зросли приблизно на 10%.
- Є практика, коли виробники залишають ціну на свій хліб незмінною, а зменшують його вагу. Як ви ставитеся до цього?
- Звичайно, негативно. Адже на кожний вид хліба є рецептура і ДГСТами визначена певна вага, яка обов’язково повинна відповідати нормативам.
- Чи правда, що у Рівному є багато тіньових виробників?
Така статистика є. Я нещодавно спілкувався з представниками влади і ті запевнили, що до “чорних пекарів”, які демпінгують ціни на хліб, будуть вжиті необхідні заходи. Адже вони знищують той легальний бізнес, який ведуть великі виробники.
17.02.2011 |
Рівне-Ракурс №10 від 17.02.2011p. На головну сторінку |