Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №490 від 03.03.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Суперечка

Чи є життя “Без ГМО”?

На часі - суперечливе питання щодо доцільності зазначення на продукції напису “Без ГМО”. Після прийняття Закону України “Про маркування продуктів харчування щодо вмісту генетично модифікованих організмів”, більшість виробників сприйняли цю вимогу настільки буквально, що наразі позначку “Без ГМО” можна побачити скрізь, і навіть на тих продуктах, які апріорі не можуть містити модифіковану білкову основу… А як же реагують на таку позначку споживачі?

Виявляється, що вимога до наклеювання цього напису на усіх товарах поспіль - повна нісенітниця, оскільки відсутність будь-якої інформації на продукті про ГМО вже свідчить про те, що їх у ньому немає. І взагалі, мало хто реально розбирається у ГМО і на сьогодні у світі немає точних даних як про безпеку, так і про шкоду генетично модифікованих організмів.

Тоді постає питання, а, можливо, написи “Без ГМО” ввели навмисно, для того, щоб споживач підсвідомо сприймав продукцію з відповідним маркуванням як органічну і купував саме її?

Чи саме так міркують рівняни? Цифри говорять, що 93 відсотки мешканців Рівного або взагалі не звертають уваги на подібні написи, або впевнені, що наліпити можуть все що завгодно, проте невідомо, що продукт містить насправді, 7 відсотків вважають, що напис “Без ГМО” свідчить про якісний товар і купувати краще саме його. То ж, за розрахунками, кожен десятий покупець орієнтується на цей напис і якщо у нього буде вибір між маркованим товаром і ні - він свідомо чи несвідомо обере перший.

Довідка

Як стверджують українські екологи, іноземні виробники, які тривалий час займаються вирощуванням ГМО-культур, вбачають в Україні потенційне джерело для збуту товарів. До речі, початкова ідея створення генетично модифікованих продуктів - врятувати людство від голоду, адже для багатьох бідних країн - це проблема номер один. Проте багато держав, знаючи про небезпечний вплив мутованих організмів на людину, відмовляються приймати гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування, що містять ГМО. В Україну ж такі продукти досі завозять.

03.03.2011Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 03.03.2011p. 
На головну сторінку