Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №491 від 10.03.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Дочекалися

Пересопницю відродить Першокнига

Пересопницю відродить Першокнига

Пересопницю, як столицю удільного князівства, згадують літописці з ХІІ століття, описуючи міжусобиці серед нащадків Мономаха. Щоправда, для більшості українців і навіть іноземців, цей куточок Рівненщини відомий як місце перекладу Євангеліє з церковнослов’янської на тодішню, письмову староукраїнську мову. Датована ця визначна подія в історії нашої писемності та культури 1558 - 1561 роками.

Нині про створення рукописного шедевру, на якому президенти України присягають на вірність народу, місцевим жителям нагадує хіба невеличкий пам’ятний знак і поодинокі заїжджі туристи. Чому поодинокі, якщо від Рівного до Пересопниці лишень 18 кілометрів? А тому, що не приваблює бездоріжжя, побачити нічого, відпочити та поїсти ніде, словом, село попри близькість до обласного центру, інфраструктури не має і з кожним роком занепадає та старіє. Із 141 жителя - в селі Пересопниця 59 пенсіонерів і 12 школярів. Проживає тут лишень одна багатодітна родина, яку не відлякує відсутність школи, куций ФАП і будинок культури, обшарпані стіни котрого аж ніяк не гармоніюють із назвою закладу. Окрасою в селі могла б бути хіба Свято-Миколаївська церква, щоправда, храм нині в аварійному стані, який прихожани та настоятель просять відремонтувати.

Нещодавно до Пересопниці на громадські слухання приїхали обласні чиновники, які радилися із селянами щодо святкування 450-річчя Пересопницького Євангеліє. А ті мали інші побажання - газифікувати населений пункт, який налічує 83 оселі та прокласти до нього дорогу. Треба віддати належне місцевим жителям, не все озвучене впиралося в матеріальне. Турбує старожилів і духовна спадщина Пересопниці, а тому просили в голови облдержадміністрації Василя Берташа захистити історичні землі від чорних археологів. Водночас у проектах влади люди вбачають надію на відродження села.

Сподіватися й справді є на що, чиновники таки запланували підведення газопроводу, будівництво дороги, освітлення вулиць. Після спілкування із селянами, пообіцяли також відремонтувати храм і вимостити до нього дорогу. А ще мають вирішити спільно з підприємцем, який є власником єдиного в селі магазину, як вписати непрезентабельну споруду в архітектурний історичний ансамбль. Ці всі питання підйомні, наголосив очільник краю Василь БЕРТАШ, адже святкування 450-річчя Української Першокниги має пройти на належному рівні. Втім, за словами заступника голови облдержадміністрації Олексія ГУБАНОВА, відзначення ювілею лиш одне із завдань влади. Задум значно масштабніший - створення постійно діючого культурно-туристичного центру та наповнення цього об’єкту життям, щоб інтерес до нього підтримувався постійно, а не лише раз на рік.

Тож уже за півроку у Пересопниці мають збудувати музейний комплекс під відкритим небом “Княже місто” із копіями тогочасних укріп-лень і будівель. До того ж старовинні споруди будуть розташовані там, де за даними археологів колись були князівський замок і монастир, у якому писали Першокнигу. Зведуть також культурно-археологічний центр “Пересопниця”. За словами автора проекту музею Віктора КОВАЛЬЧУКА, після триразових змін і доповнень, споруда нагадуватиме свічку, тризуб і відкрите Євангеліє. Трирівнева споруда обійдеться у 12 мільйонів гривень. На першому рівні будуть приміщення, які необхідні для обслуговування музею, на другому - музей Першокниги, а на найвищому - розміститься обхідна площадка, з якої можна буде споглядати панораму Пересопниці.

На реалізацію усього проекту знадобиться 50 мільйонів гривень, розповів голова облдержадміністрації Василь Берташ. Частину коштів проситимуть у держбюджеті, решту суми зароблятимуть. Для цього віднайшли оригінальний метод. Так, уже надруковано 450 сертифікатів на отримання факсимільного видання Першокниги з транслітерацією (перекладом сучасною українською мовою). Їх пропонуватимуть придбати за ціною вищою, аніж собівартість одного примірника. Кошти меценатів спрямують на втілення проекту. Кожна книга буде іменною. Зі слів Василя Берташа, вже є бажаючі придбати такі сертифікати.

Запланували чиновники й ще один видавничий проект - написання всім українським світом літературного перекладу Пересопницького Євангеліє. Відомі українці в усіх куточках світу і, звісно, по всій Україні, власноруч напишуть кожен по кілька рядків з мовних редакцій Першокниги. Після чого всі рукописи з’єднають в унікальну Книгу. Надалі її зберігатимуть у новозбудованому музеї в Пересопниці і всі відвідувачі зможуть долучитися до її написання, а їхні імена поповнюватимуть перелік “співавторів”.

В рамках відзначення ювілею української реліквії запланували також провести фестиваль духовної музики. Кількаденний марафон духовних співів по всій області фінішує в Пересопниці гала-концертом. За задумом обласної влади він має стати традиційним. Адже скориставшись унікальною нагодою презентації Рівненщини, чиновники планують підживлювати інтерес туристів до новозбудованих об’єктів унікальними велелюдними дійствами.

Їх відлік розпочнеться з 29 серпня. Саме на цю дату заплановане святкування 450-річчя Української Першокниги. Тоді до Пересопниці з’їдуться сотні, а то й тисячі людей, прогнозують чиновники. Очікують вони і усіх чотирьох президентів України.

10.03.2011Яна КАЛИНЕЦЬ



Рівне-Ракурс №10 від 10.03.2011p. 
На головну сторінку