№491 від 10.03.2011p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Нешкідливі поради
Білкові речовини, які містяться у квасолі, за хімічним складом та біологічною цінністю подібні до білків тваринного походження. Вуглеводи квасолі - це цукристі сполуки (глюкоза, фруктоза, сахароза, крохмаль та клітковина), у ній чимало органічних кислот (яблучна, лимонна, малонова), каротину та вітамінів С, В1, В2, В6, РР. Квасолю вважають цінним джерелом вітаміну Е, який регулює обмін жирів, білків та нуклеїнових кислот.
Квасоля підсилює секрецію шлункового соку, і страви з неї призначають для дієтичного харчування тим, у кого гастрит зі зниженою кислотністю. Її можна споживати людям із запальними захворюваннями нирок та сечового міхура, сечокам’яною хворобою, хронічними ревматичними артритами та подагрою, жировим переродженням печінки.
У народній медицині лушпинням квасолі, яке заготовляють, коли воно свіже, не підсохле, лікують цукровий діабет. Воно містить аргінін, аспарагін, бетаїн, геміцелюлозу (45-50%), лейцин, тирозин, триптофан, холін. У разі цукрового діабету рекомендують збір: 3 ст. л. суміші стручків квасолі, листя чорниці та дрібно порізаної вівсяної соломи (кожного компонента по 2 частини), взятих на 1 частину лляного насіння, кип’ятять 20 хв. у 3 склянках води. П’ють відвар по 3 ст. л. тричі на день.
(Початок. Продовження читайте у наступному числі РР)
10.03.2011 | Ольга ЯРОШ |
Рівне-Ракурс №10 від 10.03.2011p. На головну сторінку |